Читај ми!

Успостављени дипломатски односи Србије и Гвајане

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић потписао је са колегом из Гвајане Хјуом Хилтоном Тодом заједнички коминике о успостављању дипломатских односа двеју земаља.

Дипломатски односи између Србије и Гвајане успостављени су у Њујорку на маргинама генералне дебате 79. заседања Генералне скупштине УН.

Заједнички коминике о успостављању дипломатских односа двеју земаља потписали су министар спољних послова Србије Марко Ђурић и његов колега из Гвајане Хју Хилтон Тод.

Како је саопштило ресорно министарство, Ђурић је након потписивања, изразио задовољство због формализовања одлуке о успостављању дипломатских односа.

У разговору са гвајанским колегом, шеф српске дипломатије је рекао да је Србија заинтересована за унапређење свеукупних билатералних односа и успостављање сарадње у свим областима од обостраног интереса.

"Србија је спремна и за интензивирање политичког дијалога кроз успостављање механизма политичких консултација, реализацију посета на високом нивоу, као и кроз сарадњу у оквиру регионалних организација Западне хемисфере у којима Србија има статус посматрача", навео је Ђурић.

Подсетио је да је некадашња СФРЈ имала добре везе са Гвајаном, а констатовао је и да, с обзиром на већ постојећу традицију сарадње постоји велики простор за развој политичких и економских односа, али и сарадње у области високог образовања.

Ђурић је и упознао саговорника са програмом доделе стипендија за студирање страних студената у Србији под називом "Свет у Србији" и изразио је наду да ће Србија у предстојећем периоду имати прилике да угости и гвајанске студенте.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи