Конгресменка Тени писала Блинкену: Шта ће САД предузети да заштити права Срба на КиМ

Конгресменка из редова републиканаца Клаудија Тени послала је писмо америчком државном секретару Ентони Блинкену како би сазнала које ће акције САД предузети како би права Срба на КиМ била заштићена.

Конгресменка Тени је у објави на мрежи Х написала да акције Аљбина Куртија угрожавају мир и стабилност на Западном Балкану.

"Упркос оштрим критикама Стејт департмента Куртијеви поступци се нису променили. Послала сам писмо Блинкену у којем тражим да сазнам које акције ц́е САД предузети да осигурају да права етничких Срба на Косову буду заштићена и да Курти буде позван на одговорност", написала је Тени.

Конгресменка је у писму навела да је дубоко забринута због континуираног малтретирања Срба на КиМ и изостанка акције администрације председника САД Џозефа Бајдена.

"Уз поштовање, тражим информацију о томе шта ће Стејт департмент предузети да би обезбедио поштовање права Срба на Косову ако премијер Курти настави да се размеће међународним нормама и суштином Охридског споразума", навела је Тени у писму.

Додала је да је Приштина у последњих дана предузела једностране акције против српске мањине на КИМ, угрожавајући мир и стабилност на Западном Балкану.

"Како је истакнуто у саопштењу амбасаде САД у Приштини, косовска полиција је 30. августа спровела акцију против институција у подручјима са значајним српским становништвом које Србија подржава без међународне координације", навела је Тени у писму.

Додала је да се таквом акцијом не игнорише само текући дијалог уз посредовање ЕУ, већ се угрожава мир и стабилност у региону, сигурност војника КФОР-а и грађана.

"Иако ценим оштар језик у изјави, укључујући и напомену да ови поступци 'подривају репутацију Косова као поузданог међународног партнера', ове изјаве не изгледају као да имају значајан утицај на поступке премијера Куртија", навела је Тени у писму.

Оценила је да су Куртијеве подстрекачке радње засноване на годинама провокативних акција премијера Куртија. Тени је подсетила да је у септембру 2023. године послала писмо Куртију у којем га је позвала да деескалира тензије и почне да ради на имплементацији Бриселског споразума из 2013. као одговор на кризу која укључује насилно постављање градоначелника, упркос недостатку учешћа локалног становништва.

"Верујем да је време да се размисли о примени већег притиска на Куртијев режим, укључујући разматрање конкретних казнених мера ако се овакво понашање настави. Поред тога, КФОР би требало да интензивира напоре да заштити српску мањину у складу са својим мандатом", навела је Тени.

Оценила је да КФОР мора да заузме проактивнији став повећањем патрола и спречавањем тешко наоружаних снага косовске специјалне полиције да застрашују ненаоружане цивиле.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару