Читај ми!

Вучић наставио посету Подрињу: Брзу саобраћајницу Шабац-Лозница отварамо 15. децембра

Председник Александар Вучић најавио је да ће 15. децембра бити отворена брза саобраћајница Шабац-Лозница у дужини од 54,5 километара. Вучић је обилазећи радове на том путу, у оквиру посете Подрињу, рекао да ће брза саобраћајница бити отворена пре Светог Николе и изразио задовољство оним што је до сада урађено. Истакао је и да је донета одлука да се обезбеди додатних милијарду евра за изградњу регионалних и локалних путева у целој земљи.

Александар Вучић, током другог дана посете Подрињу, изјавио је да ће грађани од Лознице до Београда моћи да стигну за максимално сат и 10 минута.

"Изгледа чудесно, завршавамо до Светог Николе. Отварамо брзу саобраћајницу 15. децембра", најавио је Вучић.

Подсетио је да је раније завршен ауто-пут Рума-Шабац и да се сада завршава брза саобраћајница до Лознице и нагласио да азербејџанска компанија Азвир одлично ради свој посао.

"Хвала Азвирту, који заиста фантастично ради. Радници свуда вредно раде. Ми све финансирамо. Моје искуство говори, у последњух 12 година, да је то  једна од две најбоље компаније које раде на нашим пројектима. Они треба да раде и деоницу брзе саобрајнице Слепчевић-Бадовинци. Имаћемо и аутопут Кузмин-Сремска Рача када успемо да решимо проблеме са Турцима, што је 19 километара ауто-пута ка Бијељини и то све убрзано завршавамо", рекао је Вучић.

"Додатних милијарду евра за регионалне путеве"

Председник Србије је изјавио је да је након јучерашњег састанка државног врха, донета одлука да се обезбеди додатних милијарду евра за изградњу регионалних и локалних путева у целој Србији.

"Ми смо јуче у тешкој борби са (министром) Синишом Малим и Сашом Стевановићем из Министарства финансија, успели да пронађемо додатне изворе за наредне четири године, по 250 милиона евра за регионалне и државне путеве за целу Србију – додатних милијарду евра. То је страшно добра вест за људе у Србији, то значи да ће готово свуда, у сваком делу Србије, људи видети огроман напредак у изградњи и реконструкцији и обнови путева", рекао је Вучић.

Објаснио је да је то везано само за локалне и за регионалне путеве. 

У обиласку са председником су и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, директор Коридора Србије Александар Антић, градоначелник Шапца Александар Пајић и представници азербејџзанске компаније Азвирт.

Радови на брзој саобраћајници

Мост у насељу Штитар, дужине 584 метара, налази се на осмом километру брзе саобраћајнице и представља најдужи мост на деоници.  Објекат је фундиран на 130 шипова, а број стубова на којима се протеже распонска конструкција износи 38.

Завршени су сви бетонски радови и у склопу њих је уграђено 17.260,91 метара кубних бетона, 2.673,84 тона арматуре и 249,96 тона каблова за преднапрезање. 

У току је извођење заштитног премаза бетонских површина и пешачких стаза, као и изравнавајућег слоја асфалта на левој конструкцији. 

У наредном периоду изводиће се радови на постављању пешачке и еласто-одбојне ограде, постављању стубова расвете, као и радови на завршном слоју асфалта.

На деоници ради 470 радника, возача и инжењера. Брза саобраћајница Шабац-Лозница, укупне је дужине 54,58 километара.

У изградњи је 53,88 километа, будући да је приликом отварања прве и друге деонице отворен и део треће деонице у дужини од 700 метара, као веза са петљом Дреновац.

На деоници Шабац-Лозница пројектовано је 13 мостова, 17 малих мостова-пропуста, 16 надвожњака и четири денивелисане раскрснице у Мајуру, Слепчевићу, Петловачи и Прњавору.

Изводе се радови дуж целе трасе у пуном профилу (на Шабачком и Лозничком делу), до сада је уграђено око 5.120.000 метака кубних  материјала (97,5 одсто од укупне количине) у конструкцију насипа. 

Асфалтирање првог слоја асфалта извршено је у дужини од 89,4 километара (лева плус десна трака), 89 км асфалта другог слоја асфалта (лева плус десна трака)  и 62 км хабајућег завршног слоја асфалта (лева плус десна трака), што укупно износи око 355.000 тона уграђеног асфалта.

Изводе се, такође, радови на изградњи мостовских конструкција, од укупно 46 објеката, комплетирани су радови на изградњи 44, док су у току радови на два објекта.

Монтирано је 105 километара еласто-одбојне и седам километара жичане ограде.

Повезивање са Западном Србијом

Деоницом од Руме до Шапца, са мостом преко Саве, грађани Мачве  и Срема добили су саобраћајну везу са тим делом земље, а брзом саобраћајницом од Шапца до Лознице, овај крај имаће бољу везу са Западном Србијом и Републиком Српском.

Овај значајан инфраструктурни пројекат приближава Мачву, Лозницу и Подриње са Новим Садом и Београдом, где ће се од Лознице до Шапца стизати за 30 минута, од Шапца до Београда новоизграђеним ауто-путем стиже се за 40 минута, што значи да ће се од Лознице до Београда стизати за  сат и 10 минута.  

Петља Рума спаја ауто-пут Рума-Шабац са будућим Фрушкогорским коридором, као и са постојећим ауто-путем Е-70 Београд-Шид. 

Изградњом Фрушкогорског коридора, који ће се "наслањати" на овај пројекат, од Руме до Новог Сада, стизаће се за 20 минута.

У присуству председника Србије Александра Вучића 14. октобра 2023. године свечано је отворен и пуштен у јавни саобраћај ауто-пут од Руме до Шапца са мостом преко Саве, укупне дужине 24,6 км (деонице 1, 2).

Вучић до 8. септембра борави у Подрињу где ће обављати све државничке послове, али и посетити неколико општина у том крају и разговарати са грађанима. 

четвртак, 05. септембар 2024.
31° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару