Читај ми!

Вучевић: Са Северном Македонијом радићемо на јачању региона и придруживању ЕУ

Премијер Милош Вучевић рекао је да Србију и Северну Македонију много тога везује, да између две земље нема отворених питања, као и да је на нама да се ти односи унапређују, да се ради на јачању Западног Балкана и придруживању ЕУ, да не бисмо остали "слепо црево" и заборављени у овој геополитичкој подели.

Милош Вучевић је након састанка са потпредседником Владе Северне Македоније Иваном Стоилковићем рекао да верује да морамо да будемо вредновани у складу са свим реформама и подсетио да је Северна Македонија доносила тешке реформе, што је нешто што би требало да буде вредновано.

"Треба да оформимо комисију за економску сарадњу. Разговарао сам са (министром Томиславом) Момировићем то да убрзамо, чека нас сарадња за интерконектор за снабдевање енергентима. Треба да радимо и на јединственом софтверу да се људи не задржавају на граничним прелазима, да нема гужви", навео је Вучевић.

Заинтереовани смо за сарадњу у вези са оним што је важно за Западни Балкан, имаћемо вести око ЦЕФТЕ, а најбитније је да сачувамо мир на Западном Балкану, то нам је свима потребно", рекао је Вучевић.

Премијер је још једном честитао новој влади Северне Македоније нагласивши да верује да ће бити достојна одговорности пред грађанима, али и да не памти да је један Србин био члан македонске владе.

"Зато смо захвални македонском премијеру (Христијану) Мицкоском и чекамо га у Београду. радује ме наставак сарадње две државе", закључио је Вучевић.

Стоилковић: Македонци најближи Србима

Иван Стоилковић рекао је да је Вучевићу пренео позив премијера те земље Христијана Мицкоског да посети Северну Македонију крајем септембра, почетком октобра.

Стоилковић је на заједничкој конференцији за медије рекао да вечерашњи леп пријем потврђује ниво односа који постоји између грађана две земље и подсетио на испитивање мишљења јавног мњења које каже да су Македонци најближи Србима и Србија најближа Македонцима.

"То само указује да ми као нова политичка структура у Македонији треба да на неки начин пратимо расположење грађана. Разговарали смо пре свега о учешћу Северне Македоније или македонске привреде као испомоћ српској привреди у вези са Експом са једне стране и са друге стране да отворимо ту могућност да се македонска привреда што боље представи на тој изложби", рекао је потпредседник Владе Северне Македоније.

Додао је да је то један веома важан сегмент регионалног развоја на коме ће Македонија у будућности градити своју политику.

Што се тиче отвореног Балкана, укзао је на то да због унутрашње политичке конфигурације у Македонији, ту постоје одређени проблеми, али свакако ти проблеми неће бити или нису довољно велики да изазову било какву сметњу или застоје у реализацији договорених ствари.

Стоилковић је захвалио министрима Томиславу Момировићу и Горану Весићу на брзој реакцији у вези са Коридором 10 и функционисањем железнице на најбољи могући начин.

"Очекује нас пуно посла јер Македонија има намеру да се прикључи или да на неки начин постави прву шину брзих пруга и то је период који ће сигурно трајати 5-6 година, да би могли да повежемо целокупни коридор 10 од Солуна преко Скопља, Београда, Будимпеште до Аустрије и где год можемо да стигнемо", навео је Стоилковић.

Казао је да су то кључни пројекти на које ће нова влада радити, у сарадњи са Србијом.

Стоилковић је захвалио и Милошу Вучевићу на томе што показује изузетно поштовање и интерес да гради добре и пријатељске односе са Северном Македонијом и посебно нагласио да је председник Александар Вучић у више наврата током протеклих година управо то и показивао.

"Само треба да се вратимо уназад неколико година, када је реч о вакцинама и пожарима. У том смислу у исто време и преносим захвалност и македонске државе и македонских грађана за помоћ коју је држава Србија пружила Северној Македонији", закључио је Стоилковић.

четвртак, 05. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару