Читај ми!

Ђурић са шефицом дипломатије Финске о сарадњи и подршци Србији

Министар спољних послова Марко Ђурић разговарао је са министарком спољних послова Финске Елином Валтонен о наставку и унапређењу традиционално добрих билатералних одсноса две земље, геополитичким приликама, али и о потенцијалима економске сарадње, односно доласку финских инвеститора у Србију.

Марко Ђурић је истакао да посета представља наставак дуге традиције добрих односа, будући да ће се следеће године обележити 95 година од успостављања дипломатских односа између две земље.

"Билатерални односи између Србије и Финске су у успону, као и размена. Сматрамо да постоји велики потенцијал за унапређење сарадње", нагласио је Ђурић.

Ђурић је истакао да је Србија захвална Финској на подршци европским интеграцијама, одржавању стабилности и мира у региону, као и на учешћу финских миротвораца у мисији КФОР на КиМ.

"Захвални смо и на подршци дијалогу Београда и Приштине под покровитељством ЕУ, као и на подршци настојањима да се у овој тешкој ситуацији у вези са положајем нашег народа на КиМ кроз дијалог проналазе решења за овај тежак проблем", нагласио је министар.

Упутио је јавни позив финским компанијама да учествују у свим припремним активностима у веси са међународном изложбом ЕКСПО 2027. у Београду.

"Имамо исти циљ"

Министарка спољних послова Финске Елина Валтонен истакла је да две земље имају добре билатералне и трговинске односе и оценила састанак са српским колегом као одличан и веома информативан.

"Изузетно ми је драго што су наши односи не само активни, већ имамо исти циљ, да их и убудуће развијамо. Трговина између наше две земље је све јача и јача, а и остатак региона је веома привлачан тржишту. На пример, чисте технологије, енергетика, ИТ сектор, све су то сектори у којима можемо даље да унапредимо сарадњу", истакла је Валтонен.

"Финска заузима став да је место Западног Балкана у ЕУ. У потпуности подржавамо пут Србије у чланство, заснован на европском начину живота, владавини људских права и вредностима слободе. ЕУ је већ највећи трговински партнер са другим земљама у региону и желимо да видимо да ће уједињена и проширена Европа додатно учинити економију отпорнијом и додатно је ојачати", истакла је Валтонен. 

Министарка спољних послова Финске је рекла и да је разговарано о дијалогу Београда и Приштине, који је важан не само за регион, већ за целу Европу, као и да ће Финска наставити да пружа подршку кроз учешће у КФОР-у и другим снагама на КиМ и доприносити миру и стабилности на Балкану.

среда, 04. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару