Читај ми!

Вучевић на Стратешком форуму на Бледу: Србија остаје на европском путу

На Бледу се одржава 19. Стратешки форум у чијем фокусу су геополитичке теме, проширење ЕУ, економске теме и зелена транзиција. Отварајући Бледски стратешки форум, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је да је интеграција Западног Балкана кључна за ЕУ. Премијер Србије Милош Вучевић истакао је да Србија остаје на европском путу и да је то њен главни стратешки циљ.

Председник Владе Милош Вучевић на Бледском стратешком форуму  изјавио је да Србија нема план Б када је пут ка ЕУ у питању, да је то нешто што је геостратешка дефиниција и главни политички циљ у последњих 20 година и поручио да Србија остаје на европском путу.

"То је нешто што нисмо мењали и што не желимо да мењамо", рекао је Вучевић на панелу лидера Влада на 19. Стратешком форуму, који се одржава под слоганом "Свет паралелних стварности".

Премијер Вучевић истакао је да Србија неће мењати свој европски пут на којем је више од 20 година и навео да је желео да је било могуће да се на панелу чују и неки подаци о Србији и конкретни резултати на европском путу наше земље, на које је, како каже, Србија поносна.

"Имали смо огромну и озбиљну, дубоку реформу у области правде и наравно реформу изборних питања, медијских питања, многих питања која су веома важна у целокупном реформском процесу. Али, Србија остаје на европском путу. Ако могу да додам нешто, а то је везано за овај наслов, 'Паралелне реалности'. Велико питање испред нас са Западног Балкана су наша очекивања у вези са проширењем. Нешто паралелно, реално, у смислу очекивања од Брисела. Волео бих да није, да имамо исти циљ и да се то успешно реализује у наредном периоду", рекао је премијер Србије.

Вучевић је рекао да пројекат Европске уније неће бити завршен без земаља Западног Балкана и да ниједно питање - било економско, безбедносно или везано за културу, неће моћи да буде у потпуности решено.

"Остаје празна рупа тако да се без те територије не може говорити о завршеној Европи", рекао је Вучевић.

Оценио је да не може говорити о томе да ли ће веће проширење бити 2030. или неке друге године, јер смо у претходном времену, како је навео, били бомбардовани са много датума и година, а, како је приметио, нажалост, проширење се није десило.

"Нисам срећан ако треба да видимо неки рат на европској територији и да схватимо важност заокруживања или обухватања комплетне европске територије, укључујући и Западни Балкан. Мислим да државе и људи Западног Балкана ово много раније заслужују", закључио је Вучевић.

На лидерском панелу, поред председника Владе Србије учествују и председници влада Словеније Роберт Голоб, Црне Горе Милојко Спајић, Албаније Еди Рама и Хрватске Андреј Пленковић.

Председница ЕК: Желимо да Западни Балкан буде део ЕУ

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен истакла је да жели јаку Европу, укључујући Украјину и земље Западног Балкана у њој.

"Лидери земаља Западног Балкана, треба да будете поносни. Желимо да наши партнери са Западног Балкана буду део Европске уније. Желим да се наш рад убрза. Испишимо историју заједно", навела је Фон дер Лајен у свом обраћању.

Вучевић: Охрабрујуће поруке Урсуле фон дер Лајен

Председник Владе Србије Милош Вучевић рекао је да га је посебно охрабрило излагање председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лaјен на Бледском стратешком форуму, која је, како је оценио, добар део излагања посветила проширењу Европске уније, пре свега на земље Западног Балкана.

"Врло јасно је поручила да ће комесар за проширење имати 'фул џоб', односно посао 24/7, да се бави проширењем. Да ли је проширење - прво Украјина, па Западни Балкан или Украјина и Молдавија, па онда ми, то је сад велико питање", рекао је Вучевић после учешћа на панелу лидера.

Вучевић је истакао да је на Србији да ради све оно што треба да ради у процесу реформе, да сарађује регионално и објаснио да постоји више нивоа регионалне сарадње.

"Ми ћемо да радимо наш посао и да штитимо наравно, државне и националне интересе Републике Србије", поручио је премијер.

Овогодишњи форум окупио је шефове држава и влада, министре, дипломате, пословне људе, научнике и стручњаке.

У фокусу су геополитичке теме, између осталог рат у Украјини, сукоб на Блиском истоку, проширење Европске уније, али неће изостати ни економске теме, а међу њима је и зелена транзиција.

БСФ је међународна конференција која се континуирано одржава на Бледу, Словенији, од 2006. године.

понедељак, 02. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару