Дан несталих у Грачаници: Неизвесност која траје четврт века

Чланови породица и Удружења киднапованих и несталих на простору Косова и Метохије окупули су се у Грачаници поводом Међународног дана киднапованих и несталих. Поручили су да "неизвесност која траје већ четврт века убија".

Породице несталих се из године у годину окупљају са надом да ће апели које упућују међународним и институцијама власти у Приштини уродити плодом.

Ипак, како наводе, и након 25 година од избијања сукоба на Косову и Метохији, на почетку су пута, будући да су све време добијали лажна обећања.

Са скупа у Грачаници поручили су да питање киднапованих и несталих више није хуманиарно већ политичко, те да резултата неће бити док не буде политичке воље.

"Тражили смо да се провере потенцијална гробна места на Косову и Метохији али за то нема воље. Зато је било воље када је требало проверити потенцијалана гробна места у Србији. Зашто су српске жртве дискиминисане, зашто замењују злочинце и жртве, зашто нам се и даље отима истина", запитала је координаторка Удружења породица киднапованих и несталих Силвана Маринковић.

Породице несталих разочаране у институције

Сматра да су породице изневерене и разочаране од стране ЕУЛЕКС-а, будући да су припадници мисије ЕУ на Косову и Метохији, како је навела, поверљиве изјаве које су добијали од чланова породица, предали истражној полицији у Приштини.

"Они су на тај начин изневерили поверење породица, јер су информације које су добијали од нас давали онима који су починили злочине", рекла је Маринковићева.

Чланови породица су са скупа поручили представницима међународне власти и свим одговарајућим институцијама да отворе архиве и искористе информације, провере потенцијална гробна места као и да питања киднапованих и несталих буде приоритетно у преговорима Беогада и Приштине.

"Верујемо у Бога и божју правду јер је она једидно могућа", речено је на крају скупа у Грачаници.

Весна Бошковић је испред комисије за нестала лица Владе Републике Србије прочитала писмо које је, поред Грачанице, прочитано и на скуповима у Београду, Краљеву и Нишу.

Према званичним подацима Међународног комитета Црвеног крста још увек се трага за 9.920 лица која се воде као нестала у ратовима на простотру бивше Југославије од чега је 1.620 у вези са сукобима на простору Косова и Метохије.

петак, 30. август 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару