Читај ми!

Суђење Србима оптуженим за тероризам на северу КиМ; Адвокат одбране: Оптужница срамота за тужилаштво

Уводним речима тужиоца и одбране, настављено је суђење четворици Срба са севера Косова и Метохије оптужених за да су наводно починили кривично дело тероризам, односно учествовали у нападу на канцеларију Општинске изборне комисије у Северној Митровици претпрошле године.

У групи оптужених су Милун Миленковић, Дејан Пантић, Александар Влајић и Миомир Вакић.

Сви су се након што је тужилац Беким Кодраљиу поново прочитао сажетак оптужнице, изјанили да нису криви за оптужбе које им се намећу.

Тужилац је у наставку суђења у Приштини износио детаље оптужнице, рекавши да је уверен да ће током процеса бити потврђено да су оптужени киритичног дана починили кривично дело за које се оптужују.

Тврди да доказе има са видео-снимака, видео-надзора и из другу документацију.

Браниоци оптужених истакли су у уводној речи разочарање оптужницом, тврдећи да наведене чињенице и околности нису поткрепљене ваљаним доказима, као и да нема доказа који би могли да оправдају стандард добро основане сумње.

Један од бранилаца Милуна Миленковића адвокат Миодраг Бркљач, оценио је да је оптужница срамота за тужилаштво, јер се заснива на полицијским извештајима.

"Овде тек данас долазимо у ситуацију да се помињу вербални докази. Ово је готово незабележен случај у пракси да смо ми добили оптужницу у којој нема вербалног доказа, него се све заснива на полицијским извештајима. Па молим вас, употребимо мало логику, полицијски извештај подразумава папире или документе које је поднела полиција надлежном јавном тужиоцу. Полиција је на неки начин заинтересована страна у том предмету. Она подноси оно што њој одговара да докаже своју верзију догађаја и како онда то може да буде валидан доказ, посебно ако садржи ствари које не сме да садржи”, рекао је Бркљач након данашњег рочишта.

Бркљач: Злоупотреба права

Појаснио је да извештај полиције садржи паусус којим се преноси разговор између осумњиченог и истражитеља у коме се води један слободан разговор са Миленковићем и где он прича о томе како је учествовао у овом, оном догађају итд.

“То је апсолутно недозвољено, то је чиста злоупотреба права. Осумњучени не сме да буде питан ништа у вези догађаја ако му није обезбеђен бранилац“, изричит је Бркљач.

Адвокат Милош Делевић, бранилац Александра Влајића, тражи да суд изврши селекцију доказа за сву четворицу оптужених. На тај начин би, како је рекао, било лакше суду да донесе пресуду а одбрани да их брани.

"Тражим да обавежете тужилаштво да изврши селекцију доказа, сматрајући да за то није касно“, рекао је Делевић и предложио три сведока чија имена није изнео јавно.

Навео је да ће тражити да седница буде затворена за јавност када они буду сведочили, а за једног сведока ће, каже. тражити потпуну анонимност.

Пантовић: Уводна реч тужиоца личила на завршну

Адвокат Љубомир Пантовић, бранилац Дејана Пантића, рекао је да је уводна реч специјалног тужиоца више личила на завршну реч, пошто је, каже он, анализирана анализа многих доказа, те давана правна оцена доказа која "нема везу са његовим брањеником“.

“Већина доказа не односи се на 6. децембар 2022. године која је временски оквир оптужнице. Они не потврђују кривицу Дејана Пантића, али ни осталих. Надам се да ће се то потврдити на крају главног претреса”, рекао је Пантовић.

Указао је и да у оптужници није наведена висина материјалне штете почињене током напада, већ да је наведено само да је она значајна. На оптужбу да су угрожени чланови ЦИК-а није наведено ко су чланови ЦИК-а и полиције чији су животи били угрожени овим нападом.

Испричао је пример да је актуелни министар у влади Косова у више наврата Пантића назвао терористом и то много пре него што је оптужница подигнута, нагласивши да Устав предвиђа претпоставку невиности, а да је исто прописано Законом о кривичном поступку.

Васић: Зар смо у судници због крушака, јабука, кафе и шипка?

Дејан Васић, бранилац Миомира Вакића поновио је да се ради о срамоти од оптужнице.

Обраћајући се судији Ваљону Куртају, Васић је из оптужнице прочитао поруке са Вајбера које су три дана после напада разменили оптужени Вакић и Дејан Пантић.

"Мирно, али напето“. На шта му је Дејан Пантић одговорио – „Ту се тресу крушке“, а Вакић њему –„Баците им неку јабуку“. Онда је Пантић написао – "Сад ће моја жена да им носи кафу“, а Вакић њему: "Они пију чај од шипка“.

“Председниче, за ово су га оптужили да је терориста. Зар је могуће да смо због овога у судници, због крушака, јабука, кафе и шипка?“, упитао је Васић и указао да "суд није коректив за брљотине“ тужиоца.

Усвојени предлози тужиоца и одбране

На крају данашњег рочишта Судија Вљон Куртај усвојио је предлог тужиоца да се позову у својству сведока Б. Х. Н. Ф., као и предлог адвоката Миодрага Бркљача да се обрате Дому здравља у северном делу Косовске Митровице и затраже протокол ко је био ангажован у служби Хитне помоћи кључног дана и на чији се позив одазвала.

Други бранилац Милуна Миленковића, адвокат Предраг Миљковић поново затражио замену мере притвора за Милуновића уз понуду јемства, овог пута понудивши 70.000 евра јемства, а која ће, како каже, “бити довољни гарант да Милун Миленковић неће пропустити нити једно једино суђење“.

Тужилац Беким Кодраљиу против је да се окривљени Миленковић брани са слободе, тврдећи да постоје законски услови за продужење усвојене мере од стране суда. О овом предлогу Судско веће ће донети посебну одлуку.

Следећа рочишта заказана су за 4, 11 и 29. октобар, када се очекује извођење сведока тужилаштва, а затим и одбране.

Оптужница четворицу Срба терети да су “са још неидентификованим лицима, извршили терористички напад бацивши две ручне и две шок-бомбе у правцу канцеларије, у ком случају је експлодирала једна граната и две шок-бомбе”.

“Тада је причињена значајна материјална штета и озбиљно су били угрожени животи службеника ЦИК-а и полицајаца", наводи се у делу оптужнице објављеном у децембру прошле године.

среда, 21. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару