Читај ми!

Усвојена Стратегија развоја система електрокомуникација у Србији до 2027. године

Влада је на данашњој седници усвојила Стратегију развоја система електронских комуникација у Републици Србији до 2027. године.

Стратегијом развоја система електронских комуникација у Републици Србији до 2027. године, коју је Влада Србије усвојила на данашњој седници, одређују се национални приоритети у планирању изградње, постављања и пружања јавних електронских комуникационих мрежа и услуга од интереса за државу и усклађују активности свих носилаца појединих мера за период од 2024. до 2027. године.

"Овај документ акценат ставља на унапређење електронских комуникационих мрежа и повезаности, што обухвата укљученост и могућност приступа и коришћења садржаја и услуга дигиталног друштва путем широкопојасног приступа и подржава примену нових напредних технологија", наводи се у саопштењу Владе Србије.

Саставни део документа је и Акциони план за спровођење Стратегије, којим су дефинисане конкретне мере и активности како би се реализовали постављени циљеви.

"Те активности треба да допринесу унапређењу дигиталних знања и вештина грађана, подизању капацитета запослених у јавном и приватном сектору за коришћење нових технологија и унапређење дигиталне инфраструктуре у образовним установама, дигитализацију услуга и пословања у јавном и приватном сектору и унапређење информационе безбедности грађана, јавне управе и привреде", наводи Влада.

На седници је усвојена и Уредба о утврђивању Програма развоја широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним и неразвијеним подручјима Републике Србије за период 2024-2026. године, чији је циљ да се подстицајима државе омогући повезивање на интернет приближно 880 школа, односно јавних установа, месних заједница и других објеката републичких и органа локалне самоуправе и приближно 152.000 домаћинстава.

“На овај начин се грађанима у руралним пределима омогућава приступ савременим електронским сервисима, а привреди, нарочито микро и малим предузећима, да достигну исти квалитет услуга као предузећа у развијенијим деловима. Посебан значај се огледа у томе што ће се смањити дигитални јаз који постоји између руралних и урбаних подручја“, пише у саопштењу.

Уредбу о проглашењу предела изузетних одлика "Рајац"

Чланови Владе усвојили су Уредбу о проглашењу предела изузетних одлика "Рајац" којом се обезбеђује очување изузетних предеоних карактеристика, положаја у региону са амбијенталним и еколошким значајем, симбола региона у односу на историјски значај и природне и културне вредности, као и аутентичности природних карактеристика садржаних у рељефу, геологији и хидрогеологији.

“Овом уредбом дефинисано је очување природе и природних вредност, станишта потенцијалног НАТУРА 2000 подручја, као и ефекта нетакнуте очуване природе и ваздушне бање“, наводи Влада.

Организација манифестације "Спортски сусрет младих из дијаспоре"

Такође, усвојен је и Закључак о сагласности да се предузму неопходне активности за организацију манифестације "Спортски сусрет младих из дијаспоре", која ће бити одржана у новембру ове године у Врњачкој Бањи.

"Манифестација ће окупити око 120 деце српске националности из региона и дијаспоре (Аустрија, Италија, Румунија, Мађарска, Грчка, Република Српска, Северна Македонија, Црна Гора), представља важан сегмент у јачању веза матичне државе и наших сународника у расејању и доприноси очувању културног, националног и верског идентитета нашег народа", наводи се саопштењу.

четвртак, 08. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару