Читај ми!

Прекречене српске заставе у Северној Митровици код моста, приведени функционери Српске демократије

Лидер Српске демократије Александар Арсенијевић и функционер те странке Стефан Вељковић приведени су у Северној Митровици пошто су покушали да спрече раднике да, по налогу Општине, прекрече осликане српске заставе на тргу у близини главног моста на Ибру. После привођења, грађани су се окупили испред полицијске станице, где је постављен и кордон полицајаца.

Док је почињала дебата у сали скупштине Општине Северна Митровица где су представници цивилног друштва, медија, НВО организација и други позвани на дебату "Међуетничка сарадња, Општински одбор за безбедност у заједници, сарадња између институција и цивилног друштва“, радници су прекречили осликане српске заставе у близини главног моста на Ибру.

Заменик командира тзв. косовске полиције за Север Ветон Ељшани рекао је да је том приликом приведено и неколико особа које су "сметале приликом кречења", а поред осликаних српских застава на Тргу браће Милић радници су прекречили и графите у близини моста.

Радници су прекречили осликане српске заставе по налогу Општине Северна Митровица.

Ељшани је потврдио да су приведени лидер Српске демократије Александар Арсенијевић и функционер те странке Стефан Вељковић.

Очекује се да ће бити одведени на саслушање у јужни део Митровице.

Арсенијевић и Вељковић приведени су непосредно пред почетак јавне дискусије о мултиетничкој сарадњи при општинском одбору за безбедност у заједници и сарадњи институција и цивилног друштва Северне Митровице.

Арсенијевић је био на челу Грађанске иницијатве "Српски опстанак" која је у новембру прошле године прерасла у странку.

После привођења лидера Српске демократије, грађани су се окупили испред полицијске станице.

Међу њима налазе се и челници Српске листе, као и бивши председник суда Никола Кабашић.

Испред улаза у станицу налази се кордон полицајаца.

Канцеларија за КиМ: Курти наставља са хапшењем Срба док и последњег не ухапси

На догађаје у северном делу Косовске Митровице реаговала је и Канцеларија за КиМ, истакавши да је "'полиција Аљбина Куртија' брутално ухапсила двојицу Срба који су се супротставили скрнављењу српских симбола.“

Политички активиста Александар Арсенијевић и Стефан Вељковић на Тргу браће Милић приведени уз примену силе само зато што су се задесили на месту на ком су Куртијеви послушници желели да уклоне српску тробојку, истиче се у саопштењу.

Подсећа се да су Срби јуче на том месту мирно протестовали због намере Куртија да отвори мост на Ибру.

"Њихово брутално привођење доказује да су Срби у праву када су више него забринути за своју безбедност и егзистенцију на Косову и Метохији, посебно у светлу намере отварања моста на Ибру што се данас и показало бруталним привођењем и одмаздом, управо у близини моста", наглашава Канцеларија за КиМ.

"Курти наставља са хапшењем Срба док и последњег не ухапси, стварајући свакодневно немогуће услове за живот српског народа не би ли их сваковрсним притисцима натерао да напусте простор КиМ. То је део његове политичке агенде стварања етнички чистог Косова и Метохије у ком нема места за српски народ, већ само за његове великоалбанске идеје", наводи се, између осталог, у саопштењу.

четвртак, 08. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару