Читај ми!

Вучић: Курти жели да изазове сукобе пре избора у САД, јер му време истиче

Председник Србије Александар Вучић рекао је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти жели да уочи председничких избора у САД изазове сукобе, јер му време полако истиче и да провокацијама жели да окрене НАТО против Србије.

"Веома је нервозан, тешко је нашем народу на Косову и Метохији. Његова политичка позиција није онако једноставна као што је била пре, рецимо, две године", рекао је Вучић приликом обиласка радова на изградњи Националног фудбалског стадиона одговарајући на питање да ли би отварање моста преко Ибра у Косовској Митровици могло да доведе до ескалације насиља.

Председник је истакао да упад косовске полиције у објекте Поште Србије на северу КиМ није резултат политике већ насиља.

"Ми имамо потписане споразуме око пошта и телекомуникација, који су као што видите и по речима Квинте, брутално кршени и срушени. Е сад, зашто они не реагују оштрије? Јасно вам је зашто, зато што чувају своје чедо. Али ја се надам да ће сутра реаговати КФОР како треба, да ће у складу са свим оним што су говорили претходних дана затворити мост, и спречити најезду Албанаца", рекао је Вучић.

Додао је да је видео да је бивши градоначелник јужног дела Косовске Митровице Агим Бахтири по налогу Куртија заказао скуп као контрамитинг у односу на српски који је заказан са друге стране моста.

"Верујем да ће КФОР успети да обезбеди мир и сачува српске главе. И надам се да нас неће доводити у позицију у којој морамо да реагујемо, јер би то било катастрофа за нас", рекао је Вучић.

Додао је да Србија мора да буде рационална, озбиљна и чврста у свом опредељењу да сачува КиМ у оквирима својих граница.

О Олуји

Одговарајући на питање како коментарише то што су се јуче у Хрватској на прослави Олујео чуле усташке песме и поздрави као и прелет борбених авиона Рафал Вучић је рекао да то није изненађујуће нити нешто ново.

"Ми ћемо са Хрватима морати да градимо боље односе у будућности, што пре седнемо и разговарамо утолико боље. Да ли ће то бити лак и једноставан процес? Неће. А да ли ћемо да им се извињавамо за злочине у Јасеновцу или да ћутимо по том питању - и то такође нећемо", рекао је Вучић.

Када су у питању прелети Рафала Вучић је рекао да Хрватска има право да се хвали својим половним Рафалима.

"Ми ћемо можда моћи и новим Рафалима да се хвалимо. Видећемо, ако потпишемо тај уговор", рекао је Вучић.

"Скоро сам сигуран да ће ситуација на Блиском истоку ескалирати"

Председник је рекао да је скоро сигуран и да ће ситуација на Блиском истоку ескалирати.

"Велики је стратешки сукоб између САД и Кине и они морају да мењају свој стратешки и тактички приступ у односу према Кини, јер је Кина већ у Западном Пацифику успела да успостави готово равнотежно стање у односу на САД", рекао је Вучић.

Додао је да мисли да САД више него било ко покушава да заустави ескалацију сукоба на Блиском истоку јер им у овом тренутку то не одговара.

Председник је рекао да сукоби изазивају нестабилности на тржишту енергената и да Србија мора да обезбеди довољне количине гаса и угља и не може да зависи од угља који сама копа.

уторак, 06. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару