Вучић у Паризу: Сутра отварамо Српску кућу, у наредних 50 дана очекујем посету председника Макрона

Председник Александар Вучић рекао је новинарима у Паризу да Србија гаји добре везе са Француском. Сутра ћемо отворити Српску кућу у Паризу, ту ћемо представљати своју земљу и економију, навео је Вучић. У Србији 620.000 људи прима просечну плату преко 100.000 динара, више од 100.000 људи прима плату већу од 200.000 динара, минималац ће ићи на више од 51.000 динара, а пензије ће бити повећане више од 10 одсто, истакао је Вучић. Говорећи о рударењу литијума, Вучић је најавио могућност да крајем следеће године тражи изјашњавање грађана.

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће данас имати кратак сусрет са председником Француске Еменуелом Макроном.

"И очекујем његову посету Београду у наредних 50 дана, најкасније и верујем да бисмо могли важне споразуме да постигнемо", рекао је Вучић новинарима у Паризу, где ће вечерас бити свечано отварање Олимпијских игара.

Председник Вучић је истакао да је за Србију од изузетног значаја да гаји добре везе и добре односе са Француском.

"И верујем да ћемо успети и даље да унапређујемо наше односе", додао је Вучић.

"Сутра у Паризу отварамо Српску кућу, одмах поред великог француског павиљона"

Председник Вучић изјавио је да ће сутра у Паризу бити отворена Српска кућа која ће се налазити одмах поред Француске куће, што је огромна част и велика прилика да представимо своју земљу.

"Оно што је занимљиво, то је да смо добили најбољу могућу позицију одмах поред Француске куће. То ће бити прилика да промовишемо много ствари у Паризу. Када сте поред земље домаћина, поред њиховог великог павиљона, онда не само да је то огромна част већ и велика и изузетна прилика да представите своју земљу. Ми ћемо ту имати много програма од представљања наше кухиње до онога што ми се чини да је важније, а то је представљање наше економије и разговори са пословним партнерима", рекао је Вучић.

Каже да ће то бити кућа за све Србе који буду у Паризу током Олимпијаде, али и велика подршка нашем олимпијском тиму. Вучић је рекао да ће сутра на отварању Српске куће присуствовати, заједно са њим, један од најважнијих министара у влади Француске.

"И верујем да ће то бити још једна прилика да разговарамо о нашим економским односима, о свем ономе што заједничке можемо да направимо", рекао је Вучић. 

Биће повећања плата, борићу се и за већи минималац 

Одговарајући на питање новинара о просечној плати, Вучић је рекао да смо дошли до онога за шта смо се борили.

"Наравно да немају сви 100.000 просечну плату, она је просечна, то је средња вредност укупних нето плата у Србији. Ти који нас критикују, знате колика је била просечна плата пре 10 година 37.700 динара. Медијална плата је 78.000 динара, дакле 50 посто прима мање од овога, 50 посто више. Медијална плата је  пре 10 година била 27.000. Минималац је три пута већи, био је 15.000, данас је 47.000 динара", објаснио је председник.

Истакао је да је у Србији изразито стабилан курс динара.

"Борићу се у разговору са послодавцима да подигнемо минималац, али да не угрозимо долазак страних инвеститора, али и домаћих привредника. Молићу све да пре свега водимо рачуна о минималној заради", рекао је Вучић.

Биће, како каже, повећања плата у јавном сектору, за школство и просвету неупоредиво више.

Рекао је да у Србији 620.000 људи прима просечну плату већу од 100.000 динара, а више од 100.000 људи има зараду већу од 200.000 динара.

Рекао је да ће минималац ићи на више од 51.000 динара, а да ће пензије бити повећане више од 10 одсто.

О литијуму

Говорећи о рударењу литијума, Вучић је рекао да би у Лозници требало да буде подземни рудник, а не као у Бору и Мајданпеку. "А ти рудници су изградили Бор и Мајданпек", нагласио је председник.

Према његовим речима, много има неистина о литијуму, као на пример да ће се копати у Ваљеву.

"Нема шта да се копа у Ваљеву, волео бих да има али нема, неће се копати тамо", рекао је председник.

Указао је да народ "не бира између копања и здравља, већ бира измеђи лажне бриге и затуцаности, са једне стране, и економског напретка и просперитета посебно Западне Србије".

"Хоћу да видим анализу наших стручних људи око заштите животне средине, можемо крајем следеће године да тражимо изјашњавање грађана у Лозници, западној или целој Србији, а где год да буде победићемо“, рекао је Вучић.

Председник Вучић рекао је да је посвећен искључиво напретку Србије, али да, када се бори за своју земљу, свакога дана мора да излази на крај и са претњама и тиме да ли му је, како је рекао, неко ставио омчу око врата или рекао да је издајник.

петак, 26. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару