Читај ми!

Ђурић у Риму: Италија кључан партнер Србије и региона у економском развоју и очувању мира

Шеф српске дипломатије Марко Ђурић у Италији је разговарао са својим колегом Антонијем Тајанијем. Рекао му је да је Италија кључан партнер Србије и региона у очувању стабилности и економском развоју. Подсетио је да су у претходна 24 часа у Србији отворена два велика италијанска производна погона. Тајани је истакао да су разговарали о борби против нелегалних миграција, ситуацији на Косову и Метохији и сусрету двеју влада, који ће бити организован крајем године.

Министар спољних послова Марко Ђурић изјавио је да је Италија кључан партнер Србије и региона, како у економском развоју, тако и у очувању стабилности и мира.

Ђурић, који данас и сутра борави у званичној посети Италији, навео је да је потпредседнику Савета министара и министру спољних послова и међународне сарадње Италије Антонију Тајанију пренео поздраве председника Србије и захвалио на подршци у развоју економске сарадње између две земље.

Навео је да је Тајанија упознао с тим да је у претходна 24 часа на територији Србије дошло до отварања чак два велика производна погона италијанских компанија, које ће помоћи да се и српска и италијанска привреда брже развијају и да као Европа буду заједно конкурентнији и на трећим тржиштима.

Министар је навео и да се радује заједничкој седници Влада Србије и Италије до краја ове године, подсећајући да су ове године већ одржана три велика привредна форума између Србије и Италије.

Италијански министар спољних послова Тајани захвалио се Ђурићу на посети Италији и истакао да је Србија пријатељска земља.

"Са Србијом смо већ организовали два важна бизнис форума, један у Београду прошле године, и један ове године у Трсту. Наше партнерство је стратешког значаја и подржавамо у потпуности приступање Србије Европској унији. Веома смо отворени и спремни да учинимо све што је потребно да подржимо ову земљу", рекао је Тајани.

Тајани је навео да су он и Ђурић разговарали о ситуацији на Западном Балкану, рату у Украјини, као и о питању КиМ, и изразио задовољство што италијански војници у оквиру Кфора игра "имају велику улогу" у заштити православних манастира који су значајна културна и религијска места за српски народ.

Навео је да ће ускоро бити организован "сусрет економских комитета" две земље, као и Албаније, пошто Италија жели да побољша везе и дијалог са земљама Западног Балкана.

Тајани је истакао да је са Ђурићем разговарао о заједничкој акцији Србије и Италије у борби против нелегалних миграција, истичући да је балканска рута важна, пошто туда долази велики број нелегалних миграната.

Ђурић: Парламентарна сарадња значајан канал комуникације Србије и Италије

Марко Ђурић се у Риму сусрео и са представницима Групе пријатеља Италија - Србија италијанског Парламента и оценио да је парламентарна сарадња значајан канал комуникације две земље.

Ђурић је подсетио да Србија и Италија ове године обележавају 145 година од успостављања дипломатских односа и 15 година стратешког патнерства.

Додао је да српски и италијански парламент имају чвсте и пријатељске односе, које је потребно додатно снажити и продубљивати, саопштено је из Министарства спољних послова.

Поводом ситуације на Косову и Метохији, министар је рекао да већ дуго нема напретка у дијалогу Београда и Приштине због једностраних одлука политике Аљбина Куртија.

Додао је да српска страна жели да остане констуктиван партнер, али да ће наставити да инсистира на имплементацији договорених споразума.

Ђурић се састао председником Представничког дома парламента Италије

Министар спољних послова данас је, у оквиру званичне посете Риму, разговарао и са председником Представничког дома парламента Лоренцом Фонтаном и том приликом оценио да је повезивање две државе на парламентарном нивоу од великог значаја за политичко повезивање.

Ђурић је оценио да су односи две земље традиционално пријатељски, који ове године обележавају 145 година од успостављања дипломатских односа.

Шеф српске дипломатије рекао је да му је задовољство што је данас у италијанском парламенту, који, како је навео, представља храм демократије и одише традицијом, баш као што су и односи Србије и Италије - традиционално пријатељски, и гледају у будућност, саопштено је из Министарства спољних послова.

среда, 24. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару