Читај ми!

Амбасадор Имамура за РТС: Усмерићемо јапанске компаније да улажу више у Србији

Економска сарадња и стабилност у региону Западног Балкана, теме су разговора министарке спољних послова Јапана Јоко Камикаве са српским премијером Милошем Вучевићем и шефом дипломатије Марком Ђурићем у Београду. Спроводимо различите пројекте сарадње, наишли смо на веома добар пријем код министра Ђурића и зато настављамо сарадњу засновану на два стуба. То ми даје повода за наду да ће то укључити и јапанске инвестиције, рекао је амбасадор.

О резултатима посете, јапанским инвестицијама и кошарци за РТС говори амбасадор Јапана Акира Имамура.

"Прва посета министра спољних послова Јапана региону у пет година, иницирана је двема темама - јапанским инвестицијама које се увећавају и ситуацијом на Косову, застојом у дијалогу уз посредовање Европске уније, који ми веома подржавамо, али који се не одвија како би требало", рекао је јапански амбасадор Имамура. 

Јапан признаје Косово већ 16 година, али до сада ниједан јапански министар спољних послова није посетио Приштину. Зашто сада министарка Камикава то чини, можете ли да објасните моментум?

Ситуација у вези са дијалогом који води Европска унија не иде глатко, тако да овога пута министарка спољних послова приступа истовремено Београду и Приштини. Прво је разговарала, како би нагласила важност примене договореног у Бриселском и Охридском споразуму. Од вашег министра смо добили веома добар одговор. Тајминг је такође одговарајући, јер је дошао одмах после састанка са Борељом у Бриселу. Како бисмо имали конструктиван приступ и друге стране, министарка Камикава са истом поруком иде у Приштину.

Свакако, економија је приоритет. У јуну, државно-привредна делегација Србије вратила се из Јапана са очекивањем потписивања билатералног Споразума о заштити инвестиција. Да ли је после посете шефице јапанске дипломатије то извесније и шта би значио за улагање јапанских компанија овде?

Министарка Камикава и министар Ђурић договорили су се да почну званичне преговоре о билатералном Споразуму о заштити инвестиција. То ће бити уговор који ће штитити јапанске инвестиције у Србији, као и инвестиције српских компанија у Јапану. То је снажна порука инвеститорима са обе стране и надамо се да ће то усмерити јапанске компаније да улажу више у Србији.

Премијер Шинзо Абе 2018. покренуо је „Иницијативу за Западни Балкан“ приликом посете Србији, уследило је отварање фабрике Тојо тајерс у Инђији и друге инвестиције. Да ли ће нова улагања пратити посету на министарском нивоу?

Прошло је шест година од када је покренута та иницијатива и наша је намера да је наставимо са Србијом и са другим земљама Западног Балкана. Ослања се на два стуба, један је да промовишемо реформе и у Србији и у другим државама и друго је да подстакнемо регионалну сарадњу на Западном Балкану. У вези са тим, спроводимо различите пројекте сарадње, наишли смо на веома добар пријем код министра Ђурића и зато настављамо сарадњу засновану на та два стуба. То ми даје повода за наду да ће то укључити и јапанске инвестиције. То је у вези и са нашом подршком европским интеграцијама, јер јапанске компаније углавном производе робу за тржиште Европске уније.

Има ли сигнала за конкретну инвестицију јапанских компанија?

Тренутно је у току изградња нове фабрике "Шоџи“, која производи делове за електричне моторе, која ће снабдевати компанију Нидек у Новом Саду. Такође, очекујемо сарадњу јапанске компаније Иточи и француске на пројекту претварања отпада у енергију у Винчи. То су важни пројекти, које сада очекујемо.

Управо је енергетика високо на агенди разговора са српским званичницима. Да ли вам је познато да јапанске компаније планирају нове инвестиције у тој области у Србији?

Поред Винче где ће се производити електрична енергија за грејање домаћинстава у Београду од отпада, што је изузетна технологија, такође разговарамо са министарством рударства и енергетике у Србији за прјекат изградње хидроелектране у Бистрици. Почаствовани смо захтевом министарства за ангажовање јапанске Агенције за међународну сарадњу за изградњу те електране, у току су студије изводљивости, али свесни смо значаја тог пројекта који ће обезбедити стабилно енергетско снабдевање из обновљивих извора и због те стабиности из обновљивих извора, то ће отворити могућност за пројекте који се односе на енергију ветра и сунца, и то ће све бити могуће кроз пројекат хидроелектране Бистрица.

Пратите ли кошарку?

 Да.

 Да ли ћете можда са трибина у београдској Арени пратити утакмицу Србија-Јапан, припреме за Олимпијаду?

Као амбасадор Јапана у Србији морао бих да навијам за оба тима. Сигуран сам да су ваши кошаркаши толико добри да ћемо морати јако да се боримо на терену да достигнемо високе стандарде српске кошарке. РТС ће сигурно преносити утакмицу, тако да се веома радујем томе.

петак, 19. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару