Вучић: Добро је што Србија има литијум, то ће бити наша компаративна предност

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија има литијум и да је добро што га има, јер ће то представљати нашу компаративну предност у односу на многе у окружењу. Рекао је и да су резерве злата повећане за пет тона и да наша земља сада има 46,5 тона, чија вредност је већа од 3,3 милијарде евра.

Председник Србије каже да је то што Србија има резерве литијума предност и за Србију, али и за цео регион.

На констатацију да више земаља у западној Европи покреће пројекте везане за литијум као што су Немачка или Француска која је такав пројекат прогласила пројектом од националног значаја, Вучић је рекао да ће сви они бити спремни пре Србије, и Португал, и Немачка, Чешка, Француска.

"Зато је требало нас да спрече пре две и три године, јер бисмо ми тада били први. И све би зависило од нас. Били смо довољно наивни, нећу да кажем глупи, ја сам можда био довољно глуп да то одмах не разумем, шта се ваљало иза брега, а сви други људи су били наивни мислећи како су заштитили Србију или не знам шта, напротив, велику, велику медвеђу услугу смо себи учинили и много тога лошег својој земљи урадили", рекао је Вучић.

Како каже, има ту милион ствари и ако влада буде уопште улазила у то, то може најраније тек за три и по, четири године да крене.

"Због тога се воде ратови. Видели сте прошли пут председник Боливије је рекао да је због литијума био покушан државни удар, гледали сте после тога текстове Дојче Велеа који саопштава да је у Украјини рат због литијума. Литијум је живот у будућности, онај ко има литијум постаје сила, неко регионална, неко светска", рекао је Вучић.

Он је додао да жели да цео регион расте на том богаству, додајући да литију има делимично и Република Српска, те да овај сукоб око имовине постоји делимично и због тога.

Како каже на увреде упућене њему нема намеру да одговара.

"На те увреде добио сам безброј предлога како да одговорим. Ја, да будем искрен, не знам шта бих рекао", рекао је Вучић за Пинк.

Ипак каже да то нису критике упућене њему већ да се вређају и грађани који живе у Бору и Мајдампеку.

"То је једна матрица која постоји већ годинама и ништа се по том питању није променило. Нисам ја овде да коментаришем све те ствари и да говорим о ономе што погађа мене лично или било што друго, већ да се осврнем на оно што има дубљи смисао. Говорите о Мајданпеку и Бору са гађањом, као о најгорим местима на свету. Мајданпек је подигнут захваљујући руднику. Мајданпек не би постојао да нема рудника. Пре свега да није било руде на Пеку, а затим да није било мајданпечког рудника, не би било прелепог Мајданпека. Тешко да би се развио и Доњи Милановац", рекао је Вучић.

Казао је да када је кинеска компанија преузела рудник у Бору да је отплатила 1,2 милијарде долара дугова.

"И нисмо знали како да даље унапређујемо ни животну средину у Бору, ни како да експлоатацију даље унапређујемо, нити било што друго. Дакле, и у Бору и Мајданпеку је светла будућност и тамо ће лепо и пристојно да се живи и ради. Друга је ствар што неки људи полазе од себе, па је за њих незамисливо да раде у Мајданпеку и Бору", рекао је Вучић.

НБС купила још пет тона злата, сада имамо 46,5 тона

Председник србије је рекао да је Народна банка Србије у петак купила пет тона злата и да сада наша земља има у резервама 46,5 тона злата чија је вредност преко 3,3 милијарда евра.

"То је додатак финансијској сигурности коју смо већ обезбедили, хоћемо да будемо сигурни и у најтежа времена. И зато сам рекао, тек ћемо да купујемо и да купујемо злато сваким вишком новца који будемо имали, да тиме додатно осигурамо наше резерве, да се тиме осигуравамо за тешка времена која нам предстоје, а које ја као председник Републике предвиђам“, рекао је Вучић.

То за нашу државу и економију представља додатну сигурност, рекао је председник Вучић.

Све процедуре поштоване у вези са нашим кадетима у БиХ

Председник Србије каже да су све процедуре и надлежности поштоване у вези са дефилеом српских кадета у БиХ и нагласио да они никога нису могли да угрозе. Додао је да се сваки дан против њега у региону води бесмислена кампања.

"То је због Бећировића и због Жељка Комшића и свих њихових медија који су рекли да је Србија кренула у агресију после српског сабора због учешћа кадета Војне академије на меморијалним скуповима обележавања трагедије српског народа на Козари", рекао је Вучић.

Истакао је да нажалост медији нису пренели као вест то што је и министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић потврдио да је све било у складу са процедуром и надлежностима.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Срби хоће да чувају Дејтонски споразум, да његово рушење не желе ни Бошњаци, већ њихово руководство као и поједини политичари са запада који се играју ватром, оптужујући Србе за то.

понедељак, 08. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару