Вучевић на додели ордена мајкама са троје и више деце: Демографија кључ свега

Премијер Милош Вучевић поручио је на свечаној церемонији доделе ордена "Свете мајке Анастасије" мајкама које су родиле троје и више деце, да је демографија кључ свега и да је важно да се у земљи рађа више деце.

Милош Вучевић је у крипти Храма Светог Саве где је додељено шест ордена мајкама са троје и више деце навео да се мостови, путеви и брзе саобраћајнице у Србији граде искључиво због људи и да је све подређено њима, због чега је важно да се рађа више деце.

"Када причамо о образовању, школама, обдаништима опет причамо о деци која треба да их похађају. Када причамо о здравству, причамо опет о људима. Људи су све", рекао је он.

Вучевић је исказао захвалност Фондацији "Дајана Пауновић" која трећу годину заредом додељује орден мајкама у Србији које су родиле троје и више деце, уз благослов и подршку Српске православне цркве и патријарха Порфирија.

"Посебно је дивна ова прича да сте водећи рачуна о вишедетним породицама, самохраним мајкама, водили рачуна и о свим деловима где наш народ живи без обзира да ли је то у Србији или ван наше земље - говорим о Црној Гори и Републици Српској", навео је Вучевић.

Вучевић је исказао захвалност Фондацији на томе што није заборавила на Косово и Метохију, наводећи да је реч о политичкој борби која се тиче свих нас.

"Користим прилику да вам захвалим што нисте заборавили КиМ иако често неки државни службеници заборављају на тај простор и не спомињу га, или не разумеју да је то политичка борба која се тиче свих нас, а не само страдалог народа на КиМ. Да не буде само да се КиМ сетимо само на Видовдан или на други празник већ да се сетимо шта сваког дана можемо да урадимо да би наш народ тамо живео боље", рекао је Вучевић.

Вучевић је честитао мајкама са више деце које су добиле орден на томе што су показале да је могуће остварити се у улози родитеља и бити успешан у послу.

Он је навео и да ће држава да уради много тога у циљу подизања наталитета, подсећајући да ће за месец дана бити повећана новчана издвајања за прво и друго дете, али да је потребно да је то питање у које треба да буду укључене породице које ће дати свој допринос, јер не може институционално да се реши.

"Честитам свима, честитам Фондацији на несебичном раду и пожртвовању. Свима нама желим, мир, стабилност у смислу да можемо и даље да радимо и да се рађамо. И да не изгубимо оно што нас је вековима красило - слободу. Да нам се деца рађају слободна, да могу д апричају на свом језику, да пишу својим писмом", поручио је Вучевић.

Орден "Свете мајке Анастасије" добиле су Александра Шабић са Косова и Метохије која има четворо деце, мајка троје деце Тања Лечић из Београда, затим Маја Горановић из Републике Српске која има шесторо деце, Јелена Макаји из Куцуре, општина Врбас са четворо деце.

Такође, ореден су добиле и Невена Бељаковић из Баљевца на Ибру која има четворо деце, као и Зорица Алексић из Никшића која има троје деце.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару