Читај ми!

Хил: Присуство Марка Ђурића на вечери коју приређује Блинкен важна порука

Министар спољних послова Марко Ђурић ће присуствовати вечери на Самиту НАТО овог месеца и то је веома важна порука, рекао је амбасадор САД у Србији Кристофер Хил.

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је да сматра да је веома важна порука то што ће министар спољних послова Србије Марко Ђурић присуствовати вечери коју ће на Самиту НАТО, овог месеца у Вашингтону.

Вечеру организује амерички државни секретар Ентони Блинкен за земље чланице НАТО и партнере.

"И мислим да је Србија у неколико наврата, укључујући гласање у УН, укључујући помоћ Украјини на различите начине, па и у њиховим енергетским пројектима и питањима, у великој мери показала да се противи ономе што је Русија урадила", поручио је Хил. 

Амерички амбасадор у Србији је навео да су то показатељи да – "чак осуђује оно што је Русија урадила".

"Тако да мислим да чињеница да ће он седети на тој вечери говори о томе где Србија стоји", каже Хил.

"НАТО самит важа свима, не само члановима" 

Хил истичео да Самит НАТО схватају са највећом озбиљношћу и да је, како је рекао, веома важно да се објаве све добре вести о НАТО. 

"НАТО никада није био толико јак као данас и много тога морамо да урадимо да сви буду свесни да апсолутно морамо успети у Украјини. То се сада догађа и ви то можете гледати из првих редова", наводи амбасадор.

Каже да су веома задовољни што ће министар Марко Ђурић бити на вечери са државним секретаром Ентони Блинкеном и да сматра да је НАТО самит важан свима, не само члановима.

На питање да ли би Србија да је на путу да постане чланица НАТО омогућила већу стабилност, Хил је одговорио да је Србија окужена НАТО земљама и да је то, како је рекао, интересантна чињеница.

"Да ли ће Србија изабрати да промени своју војну неутралност, одлучити да промени однос према чланству у НАТО то је на Србији, то је лопта коју она треба да убаци у игру", поручио је Хил.

Наводи да није на њему да говори шта треба да уради али да има своје ставове о томе – "али нека Србија сама донесе закључак".

"НАТО показао да подрваља проширење"

На питање о проширењу НАТО, амерички амбасадор је одговорио да је НАТО, током деценија, веома јасно ставио до знања да поздравља проширење и земље истомишљеника.

"Мислим да НАТО верује да је више боље. И више земаља које деле не само аспирације за НАТО, већ и одговорност као чланица НАТО-а помаже НАТО-у и помаже свему за шта се НАТО залаже", рекао је Хил. 

Он је нагласио да није у позицији да предвиђа ко ће бити нове чланице, обим или брзину проширења, осим да каже да је НАТО увек имао отворена врата и да ће то сигурно наставити.

"Желим да нагласим да су земље као што су Шведска, као најновији члан НАТО, и Финска земље за које сам од детињства схватао да су земље које су увек биле увек војно неутралне. И ево их сада у НАТО. Тако сам у животу научио да ништа не искључујем", поручио је Хил.

На питање о томе да ли мисли да је могуће променити политику НАТО-а о војним трошковима од два одсто БДП-а, као и да неке земље, попут Пољске траже да буде три одсто, Хил истиче да су различита су мишљења о томе, али да је постигнут консензус о томе у Велсу пре много година.

"Већина земаља је то урадила, али не све, и мислим да је фокус на тим напорима. Они такође гледају и на квалитет, не само квантитет, као и оперативност. Мислим да је много питања ту и ја нисам у позицији да говорим о процентима, да ли је то три или четири одсто. Неки људи ће причати о томе", поручио је Хил.

Како сматра, најважније је да сви схвате да НАТО мора да буде јачи, јер се суочава са изазовима да помаже многим земљама које нису њене чланице, али које раде са НАТО, и у НАТО су породици, као што је Украјина.

"Јако смо заинтересовани да помогнемо Украјини да се одупре тој одвратној агресији какву нисмо видели много година", поручио је амерички амбасадор.

На питање новинара да ли Кина представља претњу за Европу и САД, Хил је рекао да Кина представља изазов коју САД сматрају и као претњу, али да постоји огромна разлика између изазова који долазе из Кине и претњи које долазе из Русије.

петак, 05. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару