Читај ми!

Старовић: Колико год били незадовољни не смемо одступити од преговара у Бриселу

У Бриселу је завршен још један круг техничког дијалога Београда и Приштине. Немања Старовићем, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања истиче да су разговори без конкретних резултата због одбијања Приштине да разговара чак и о тзв. европском нацрту Заједнице српских општина. Сматра да колико год били незадовољни, не смемо одступити од преговарачког стола, јер би последице могле бити веома драстичне.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију, Петар Петковић рекао је после трилатераног састанка у Бриселу да су разговори били тешки, али да је наша страна била одлучна у изнoшeњу аргумената који се односе на поштовање свих претходно постигнутих споразума, као и на формирање Заједнице српских општина.         

Немања Старовић истиче за РТС, да су разговори трајали  пуних седам часова без конкретних резултата, јер приштинска страна одбија да разговара чак и о такозваном европском нацрту статута Заједнице српских општина.

"Здраворазумски нико не може очекивати од Републике Србије, да се обавеже на примену нечег новог што би проистицало из закључака из Охрида, а уколико се не направе одлучни кораци у правцу онога што представља обавезу Приштине већ пуних 11 година, а то је формирање ЗСО. Не могу бити велики оптимиста када говоримо о наставку преговарачког процеса", указује министар.

Додаје и да су стране добиле рок, да до 18. јула пошаљу своје писмене изјашњења на предлоге који су изнети.

Не одступати од преговарачког стола

Међутим, указује и да, колико год били оправдано незадовољни, не смемо бити она страна која ће од преговарачког стола да одступи, јер би последице у том случају по нас могле бити веома драстичне.

"А ако ме питате и за неко моје лично мишљење о само преговарачком процесу, оно што представља израз мојих страховања, то је да преговарачки процес постаје све више и више ирелевантан с обзиром на све оно што се дешава у Бриселу. Све мање има своју рефлексију на стање на терену, а стање на терену се мења искључиво једностраним потезима приштинске администрације, Аљбина Куртија, сада већ у једном дужем континуитету", наглашава Старовић

Подсећа да пуних годину дана не постоји могућност промета робе произведене у централној Србији на простору Косова и Метохије. И даље је проблем нелегитимних градоначелника, односно одборника Скупштина општина на северу Косова и Метохије.

Потези Приштине без осуде

"И даље имамо један режим који подсећа на режим војне окупације са сталним распоређивањем тих специјалних милитаризованих моноетничких албанских снага, тзв. косовске полиције. И све то драстично мења ситуацију на терену, дешава се у потпуности изван оквира Бриселског дијалога који због тога постаје све више и више релевантан. Ти потези не наилазе на некакву вербалну осуду, међународних чинилаца пре свега држава Квинте, али без оног крајњег ефекта који би довео до повлачења тих потеза", оцењује Старовић.

Сматра да је потребна једна веома темељна промена у приступ оних кључних међународних чинилаца како би вратили некакав кредибилитет и релевантност самом бриселском дијалогу.

То, истиче, може да се учини једино тако што ће се стати на пут и зауставити спровођење тог обрасца једноставних мера које Приштина спроводи од доласка Аљбина Куртија.     

"Нема никакве користи од тога да се постављају некакве прилично бесмислене политичке препреке, а које се тичу напретка у дијалогу, када је већ свима јасно, дакле, да је она страна која тај дијалог блокира и обесмишљава, заправо приштинска страна, а да не постоје ни најмање одговорност званичног Београда", закључује Старовић.          

Цело гостовање министра Немање Старовића можете погледати у видеу.                                                                                                     

 

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару