Суд у Приштини за помагање у убиству Оливера Ивановића осудио четири особе

Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Драгиша Марковић и Жарко Јовановић, одлуком приштинског правосуђа, проглашени су кривим за помагање у убиству Оливера Ивановића, пре шест година у Косовској Митровици.

Спасојевић је првостепено осуђен на четири и по године затвора и новчану казну од 4.500 евра. Рошић је осуђен на 10 година затвора и новчану казну од 10.000 евра.

Марковић је ослобођен за крично дело откривања службене тајне, док је проглашен кривим за кривично дело у саизвршилаштву за злоупторебу службеног положаја, али и злоупотребу и контролу оружја. Осуђен је на четири године затвора и новчану казну од 1.500 евра.

Јовановић је осуђен казном затвора од четири године и новчаном казном због кривичног дела у саизвршилаштву и за злоупотебу службеног положаја, а крив је и за неовлашећно власништво, контролу и поседовање оружја.

Силвану Арсовић суд је ослободио оптужби. За оптуженог Радета Басару раније је одлучено да се одустаје од оптужнице.

Нико од оптужених није присуствовао изрицању пресуде, а током суђског процеса дозвољено им је да се бране са слободе.

Осуђени су по трећој, допуњеној оптужници тужилаштва, подигнутој 2020. године. Оптужница није подигнута против извршиоца или налогодаваца, већ против лица која су наводно била део организоване криминалне групе која је учествовала у убиству Оливера Ивановића.

Оливер Ивановић је убијен 16. јануара 2018. године испред седишта своје странке у Косовској Митровици, а судски процес је почео у јулу 2021. године.

Ово је први судски процес организован за убиство Оливера Ивановића. Убијен је са шест метака у леђа, на улазу у зграду у којој су биле канцеларије његове Грађанске иницијативе “Слобода, демократија, правда”.

Осуђени имају право жалбе Апелационом суду.

Канцеларија за КиМ: Пресуда донета без конкретних доказа

Канцеларија за КиМ саопштила је да "данашња скандалозна пресуда против четворо Срба које Куртијево правосуђе на све могуће начине покушава да доведе у везу са убиством Оливера Ивановића, политички је мотивисана и инструисана како би се додатно криминализовао српски народ на КиМ, а све са циљем да Приштина сакрије праву позадину и извршиоце овог мучког убиства".

"Пресуда је донета без конкретних доказа, под снажним политичким и медијским притиском из Приштине, а Србима је пресуђено и пре самог суђења, а оптужница је током самог прицеса три пута мењана", наводи се у саопштењу.

"Због чега је изрицање пресуде темпирано баш на Видовдан, за највећи празник за српски народ на Косову и Метохији, ако не да би Приштина створила нову представу за јавност и поново се обрушила на Србе", упитали су из Канцеларије за КиМ.

"Одавно је познато да за Србе на Косову и Метохији нема ни права ни правде и да важи да их кадија тужи и да им суди, што и данашња пресуда показује. Упркос свему, наставићемо да се боримо да се открије права истина о убиству Оливера Ивановића, а монтиране Куртијеве процесе, политичке пресуде и криминализацију Срба никада нећемо прихватити", истиче се у саопштењу.

Српска листа: Пресуда наставак етничког чишћења на КиМ

Српска листа оценила је да је драконска, ничим утемељена, лишена свих доказа и политички монтирана пресуда "квазисуда" против четворице Срба на Видовдан, наставак етничког чишћења Косова и Метохије кроз јасно и недвосмислено, институционално насиље које режим премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија спроводи већ три године над српским народом.

Како се наводи у саопштењу, овим ће и овај Видовдан остати црним словима уписан у свест српског народа, јер су судије, кадије и џелати без икаквог основа одлучили да у своје казамате пошаљу још четворицу невиних Срба са циљем застрашивања српског народа. 

Истиче се да хапшења и пресуде невиним Србима без икаквог основа и доказа нису случајности већ јасна порука да се може судити и затварати свако ко је Србин и да сва правила, законске норме и људска права не значе ништа ако сте Србин на овим просторима.

"Три пута мењана оптужница, монтиране оптужбе, сведочења која ничим нису доказала кривицу Рошића, Марковића, Недељковића и Јовановића су обележила ову фарсу коју Куртијев режим сматра судским процесом. Ипак, то није спречило Куртија да на Видовдан покаже колико мрзи Србе и колико жели да протера све српско", наводи се у саопштењу.

Истовремено, Српска листа поручила је Куртију да српски народ зна да је то суђење фарса и да никада неће гледати Рошића, Спасојевића, Недељковића и Јовановића као кривце за убиство Оливера Ивановића, већ као жртве режима Аљбина Куртија. 

"Ова срамна и лажна пресуда је посебно опасна јер се њома приписује кривица људима који нису учинили то за шта су осуђени, а они који су прави извршиоци и налогодавци остају с том пресудом заштићени. Од данас би на свим Куртијевим судовима на улазу у суднице требало да стоји, сада већ потврђено правило, ако је Србин, крив је! Ваљда ће то бити довољно да Курти задовољи свој его, а међународни представници спавају мирно док невини људи бивају осуђени без икаквог основа", наводи се у саопштењу.

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару