Одаловић: Породице имају право да знају ко је убио њихове најмилије

Тежак тренутак и суочавање са истином, тако председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић описује моменат када су породице преузеле посмртне остатке својих најближих који су убијени у Урошевцу, Призрену и Приштини током 1999. године. Одаловић каже да породице заслужују да знају ко су убице три цивила српске националности.

Представници београдске делегације Радне групе за нестала лица преузели су на прелазу Мердаре од делегације Приштине идентификоване посмртне остатке три цивила српске националности.

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одловић каже да је преузимање тела три српска цивила, током јучерашњег дана на прелазу Мердаре, био тежак тренутак. Породице убијених у Урошевцу, Призрену и Приштини суочиле су се са тешком и коначном истином.

Одаловић је поновио да су нестали људи убијени, према обдукционом налазима, после 10. јуна 1999. године што је, како каже, страшно, понижавајуће и поражавајуће за међународну заједницу и мисију.

"Породице имају право да знају ко је убио њихове најмилије", истиче Одаловић.

Сарадња са Приштином у застоју

Истиче да је међународна заједница преузела одговорност за безбедност свих цивила на Косову и Метохији, а да су дозволили да се пред "њиховим очима" дешавају тешки злочини. 

Када саопштите породицама тешке вести да су пронађени посмртни остаци њихових најмилијих, они се суоче са непреболном истином, али макар могу да осете "какав-такав" мир, објашњава Одаловић

Истиче да се у Приштини налази више од 300 тела неидентификованих особа, међу којима је најмање 90 људи српске националности.

"То је оно што нас брине јер сарадња са Приштином, односно са њиховом делегацијом у оквиру радне групе је већ неколико година у тоталном застоју", рекао је раније Одаловић. 

Посмртне остатке Момира Миленковића (47) из Призрена преузели су чланови његове породице, док су у име породица представници београдске делегације, преузели посмртне остатке Перке Младеновић (77) из Урошевца и Светислава Ђапа из Приштине.

Сахране у Великој Плани, Крушевцу и Београду

Сахрана посмртних остатака, у складу са исказаном жељом породица, биће обављена у Великој Плани, Крушевцу и Београду. 

Страдали су идентификовани методом анализе ДНК, након што су представници Комисије за нестала лица прикупили додатне референтне узорке за ДНК анализу од сродника несталих у циљу идентификације посмртних остатака који се налазе у мртвачници у Приштини.

Према службеним евиденцијама Комисије за нестала лица, као нестало у сукобима на КиМ, води се 567 људи.

Разговор Гордане Стијачић са Вељком Одаловићем у целости погледајте у видео-снимку.

четвртак, 20. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије