Док се чека на формирање ЗСО Приштина се обрачунава са српским институцијама на КиМ

На Дому културе и у дечјем парку у Сушици код Грачанице у недељу су исписани графити "Албанија", као и натписи који вређају Србе. Случај је пријављен полицији, а мештани села у коме живи око 500 Срба и упола мање Албанаца, кажу да их је инцидент узнемирио. Док се свакодневно нижу инциденти на Косову и Метохији, из Приштине порука да су спремни да раде на формирању Заједнице српских општина.

У Заједници српских општина за Београд је решење бројних проблема Срба у јужној покрајини, а њено формирање значило би и напредак у дијалогу.

После бројних порука Приштине да Заједница није приоритет и истовремених обећања да ће је формирати по својим мерилима, уследила је нова порука владе у Приштини - министар за заједнице и повратак Ненад Рашић наводи да је спреман да се укључи у израду нацрта статута. Реагује директор Канцеларије за КиМ.

"Антисрпски министар Ненад Рашић не заступа никог другог до свог газду Аљбина Куртија и све ради на штету срспког народа на Косову и Метохији и зато нема никакве ни моралне ни интелектуалне капацитете да се укључи у писање Нацрта Статута Заједнице српских општина. Реч је о најобичнијем трику Куртија који је више пута децидно признао да не жели да формира ЗСО и сада потура свог подобног министра Рашића да, тобоже, пише некакав Статут у име српске заједнице, само да би додатно замазао очи међународној заједници, али на његове подвале нико не наседа", тврди петар Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ подсећа да је Нацрт Статута ЗСО у складу са Бриселским споразумом израдио управљачки тим, као и да је од прошле године на столу европски предлог који је Београд оценио као добру основу за разговоре. Да власти у Приштини неће дати такву аутономију српској заједници, уверени су они који на Косову и Метохији живе.

"Срби на Косову не би добили никакав облик аутономије ако би ЗСО била формирана по жељама и спремности косовских политичких елита, албанских косовских политичких елита, била би невладина организација, једна љуштуа без садржаја, у којој би Срби декларативно имали известан облик аутономије, али суштински они не би имали аутономију и не би могли да одлучују о животно важним питањима“, сматра историчар из Грачанице Александар Гуџућ.

Одлуку о формирању Зејднице извесно неће донети влада са Аљбином Куртијем на челу, оцењује доцент Факултета политичких наука.

"Наставља се тренд системске дискриминације, очигледно се са овим малим инцидентима се спрема много већа прича, а то је обрачун са образовним и здравственим институцијама које функционишу по српском систему, јер је идеја да се заправо уништи било какав елемент државе Србије на Косову, а то се чини кроз директну конфоронтацију и угрожавање нормалности живота за преосталу српску заједницу", каже доцент на ФПН-у Стефан Сурлић.

Заједница српских општина на чије се формирање чека дуже од 11 година, Србима на Косову и Метохији гарантује овлашћења у образовању, здравству, економском развоју, урбаном и руралном планирању.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару