Читај ми!

Графити са погрдним порукама Србима у Сушици код Грачанице

На Дому културе и у дечјем парку у Сушици код Грачанице исписани су графити са погрдним порукама према Србима који живе у том селу.

Српски житељи Сушице код Грачанице јутрос су приметили графите по зидовима Дома културе и на тобогану у дечјем парку, у дворишту Дома културе.

Исписани су графити "Албанија" и други са погрдним порукама према Србима који живе у том селу.

Срби у Сушици кажу да их је инцидент у овом мултиетничком селу узнемирио.

Случај су пријавили полицији.

Симић: Никакви графити не могу да отерају мештане Сушице

Председник локалног савета Сушице Марко Симић је изјавио да су мештани током јучерашњег дана приметили исписане графите, а да је случај у току дана пријављен полицији.

"Оно што је јако важно да се каже јесте да су Албанци код нас у селу староседеоци са којима живимо заједно још од 1999. године. С њима није било неких већих проблема. Пре четири године су били исписани графити сличне садржине. Оно што је занимљиво је да се овакве ствари дешавају у време одмора. Моје је мишљење да мештани Сушице то нису урадили, већ да су то људи који током лета из иностранства долазе на одмор. Мештани нису никог видели", рекао је Марко Симић.

Додао је да никакви графити не могу да отерају мештане Сушице са својих огњишта.

"Јесмо узнемирени, али знате како, не могу неки графити да нас уплаше и отерају одавде, полиција ће сада извршити увиђај, истрага је у току па ћемо видети. Надам се да ће починиоци бити пронађени", рекао је Симић.

У селу Сушици, према његовим речима, живи око 500 Срба, док је Албанаца упола мање.

Канцеларија: Нова претња по опстанак Срба на КиM

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да је исписивање графита нова провокација и претња по останак и опстанак српског народа на Косову и Метохији.

Како се наводи у саопштењу, овај вандалски чин, осим уништавања српске имовине, јасно има за циљ да застраши српску децу и онеспокоји њихове родитеље. "Tакве провокације у директној су спрези за идејама и сновима Аљбина Куртија о 'великој Албанији' и етнички чистом Косову и Метохији", оцењује Канцеларија.

"Међутим, на српску децу су албански екстремисти пуцали, често су била на мети физичких напада и увреда, пребијана, кидани су им крстићи, па им се и оваквим порукама ставља до знања да нигде нису безбедна", наводи се у саопштењу.

Истиче се да ће Канцеларија санирати штету која је направљена, али ће захтевати и конкретне кораке од надлежних органа за проналажење и санкционисање провокатора.

недеља, 21. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару