Брнабић: Део опозиције није се одазвао на Колегијум о изборним условима

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да Трећем састанку колегијума Народне скупштине у Четрнаестом сазиву ради консултација око даљег рада на унапређењу изборног процеса нису учествовале посланичке групе Странке слободе и правде, Новог ДШ-ПОКС-а, Србија центра и Ми глас из народа Бранимира Несторовића.

На конференцији за новинаре у Скупштини Србије, Брнабић је рекла да они нису нашли за сходно да се одазову њеном позиву да дођу на колегијум да разговарају о даљем раду Скупштине.

"То је занимљиво, пошто Мариника Тепић такође данас имала изјаву о важности сазивања одбора за образовање, али изгледа да то није било довољно важно да се појави на колегијуму, да причамо о томе.

Занимљиво је да је председник посланичке групе Демократске странке Зоран Лутовац имао непосредно пре колегијума, као што сте сви могли да видите, овде прес конференцију, на којој је рекао да има важније обавезе од колегијума. А шта је то важније за шефа посланичке групе од колегијума?", запитала је Брнабић.

Како је рекла, то је неодговорност, неозбиљност и непоштовање према грађанима тих странака.

"Разговарали смо о примени одређених препорука, као што сте чули од других посланика опозиције. Радна група наставља да ради, радну групу наставља да води Немања Ненадић из Транспарентности Србија. Ми ћемо променити начин рада да би она била ефикаснија, да би заиста могла да примени све, или имплементира све препоруке ОДИХР-а за шест до осам месеци, како би имали две, две и по године пре наредних избора време у коме смо практично имплементирали све препоруке и да уђемо мирно у изборну кампању 2027. године", напоменула је.

Она је рекла да се нада да ће следећи састанак радне групе бити током следеће недеље.

"Мој позив свима на колегијуму био је да се укључе у рад ове Радне групе. Нажалост, тај позив је био упућен онима који нису до сада учествовали у раду, а који ни данас нису учествовали на овом колегијуму, тако да се надам да ће прихватити овај јавни позив да се укључе у рад радне групе за имплементацију одређених препорука", рекла је Брнабић.

Рекла је да се нада да ће опозиционе странке то прихватити, да не би било да дођемо до 2027. године, а да они кажу да нису учествовали у примени ОДИХР-ових препорука.

"А нису учествовали зато што они сами очигледно не желе да учествују. Ја ћу наставити да их позивам. Разговарали смо о припреми годишњег плана рада Скупштине. Народна Скупштина треба да има годишњи план рада, који већ јако дуго није имала. И зато сам позвала све посланичке групе да на томе радимо заједно", рекла је Брнабић.

"Променићемо начин рада Радне групе за унапређење изборних услова"

Брнабићeва рекла је да су на састанку колегијума у Народној скупштини разговарали о примени ОДИХР препорука, те да Радна група за унапређење изборних услова наставља да ради, као и да наставља да је води Немања Ненадић из Транспарентности Србија.

"Променићемо начин рада да би била ефикаснија и заиста могла да имплементира све препоруке ОДИХР-а у наредних шест до осам месеци, како би имали 2,5 године пре наредних избора време у коме смо практично имплементирали све препоруке и ушли мирно у изборну кампању 2027. године", навела је Брнабићева.

Додала је да се нада да ће наредни састанак Радне групе за имплементацију препорука ОДИХР-а бити током следеће недеље и да је све на колегијуму позвала да се укључе у рад ове групе.

Брнабић је рекла да је једна од тема била и припрема годишњег плана рада Скупштине и нагласила да Скупштина дуго није имала годишњи план рада.

На питање новинара о промени формата Радне групе за примену ОДИХР препорука, Брнабићева је рекла да ће бити не само естетска, већ суштинска.

"Зато што је сасвим јасно да када сте на послу примене ОДИХР препорука, ви треба да радите на измени, допуни или потенцијално усвајању нових закона, читавог низа разнородних закона. Од закона који се тичу медија, преко закона које се тичу бирачког списка, закона које се тичу избора народних посланика, закона које се тичу финансирања кампање, закона које се тичу борбе против корупције и још многих других", навела је председница парламента.

Истакла је да не постоји народни посланик који има довољно знања и капацитета да разговара о свим тим законима.

"Идеја је да практично Радна група дефинише све законе који треба да се мењају, и онда ће та практично нешто што би се звало подгрупа имати чланове који се баве само том тематиком", објаснила је Брнабићева.

Истакла је да је другачије немогуће то радити, пошто поједине организације цивилног друштва имају заиста добре капацитете и добро знање, али о одређеним темама.

"Транспарентност Србије се, рецимо, бави углавном финансирањем кампања, транспарентношћу, борбом против корупције, ЦРТА и ЦеСид бирачким списком, тако да ни они немају капацитете за све", навела је председница Скупштине.

Позиву председнице парламента одазвали су се представници владајућих странака, и представници опозиционих посланичких група, Зелено-леви фронт, Народни покрет Србије, Демократска странка, Еколошки устанак и Ми – глас из народа.

среда, 19. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије