Читај ми!

Хил: Мислим да се од Србије неће тражити признање Косова за улазак у ЕУ

Амбасадор САД Кристофер Хил каже да мисли да се од Србије неће тражити де јуре признање такозваног Косова за улазак у Европску унију, већ нормални односи Београда и Приштине, као што Брисел и каже да тражи.

Кристофер Хил рекао је да Европљани траже управо оно што и кажу – нормализацију односа Београда и Приштине. 

"Они желе мир и безбедност у региону, а свакако између Косова и Србије", рекао је Хил у интервјуу за НИН на констатацију да Охридски споразум не предвиђа де јуре признање Косова.  

Амбасадор је нагласио да мисли да је време да се спроведе оно што је договорено пре 11 година, али да у контексту имплементације постоји јасна слика за Србе који живе на КиМ.

"Охридски споразум јесте одредио неке области на које се треба фокусирати и једна од њих је потреба за стварањем Заједнице српских општина", рекао је Хил и нагласио да је нормализација нешто на чему се може радити, али у контексту региона.         

"Мислим да су врло јасно рекли да постоје чланице ЕУ које не признају Косово, тако да је право питање да покушамо да дођемо до нормализације тамо где границе неће бити границе које деле, већ границе које спајају, границе које заиста спајају", рекао је Хил и навео да Србију види као играча у Европи, као земљу која има много тога да понуди.

"Београд и Вашингтон се не слажу у свему"

Оценио је да Србија и САД имају веома врло добар дијалог, али је и додао да се Вашингтон и Београд не слажу у свему.

"Не слажемо се о Косову, али се слажемо о неопходности мира и сигурности у Европи. Мислим и да се веома добро слажемо око тога да руска агресија на Украјину мора да се заустави. Тако да мислим да имамо много тога да градимо", рекао је Хил и додао да би желео да види да урадимо више, као и да везе два народа јачају.

На питање о томе што Србија није увела санкције Русији, Хил је рекао да САД желе да се Србија придружи санкцијама, али да је већ предузела важне кораке да би Русији јасно ставила до знања да се не слаже са агресијом на Украјину.       

"Тако да мислим да се добро разумемо са Србијом", рекао је Хил.

Амбасадор САД је додао да ће део о усклађивању са ЕУ препустити разговорима које Београд води са Европљанима.       

 "Оно што је за нас тренутно важно јесте да је Србија јасно ставила до знања где се налази у односу на Украјину“, рекао је Хил.         

"Свесрпски сабор је посебна манифестација"

Амбасадор је, упитан о Свесрпском сабору, оценио да је у Београду за викенд одржан "велики догађај, једна посебна манифестација са фолклором и осталим стварима које су се дешавале".

"Али, мислим да једна ствар коју сви морају да схвате јесте да је Дејтон основа територијалног интегритета Босне, територијалног интегритета ентитета унутар Босне и да ове елементе Дејтона морају поштовати све стране", истакао је Хил.     

На питање да ли би ЕУ пријемом целог региона смањила тензије на Западном Балкану, али и руски и кинески утицај и да ли је то могуће без САД, Хил је одговорио да ЕУ сама доноси одлуке, а да када земља жели да постане чланица, САД је подржавају, што раде и са Србијом.

Додао је да има ствари које Србија треба да уради на пољу владавине права.

На оцене да је благ према председнику Србије Александру Вучићу, Хил је навео да сматра да сваки страни дипломата иде у неку државу и сарађује са представницима те земље, као и да ће наставити сарадњу с Вучићем док је председник Србије.       

Хил је рекао да је разочаран што поново види Александра Вулина и Ненада Поповића у Влади Србије.

Амбасадор је истакао и да никада не би тражио од људи у Србији да игноришу прошлост и забораве НАТО бомбардовање, али је и поновио да мисли да заиста, због генерација које долазе, треба да покушамо да проведемо више времена гледајући унапред него гледајући уназад.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару