Читај ми!

Вучић за Дневни аваз: Биће нам боље на Балкану када сами будемо разговарали о проблемима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће се стање на целом Балкану смирити када узмемо ствари у своје руке и када сами будемо решавали своје преблеме, без мешања странаца. Вучић је изјавио да Резолуција 1244 говори о територијалном интегритету СРЈ и његовом правном наследнику што је Република Србија, али да странци из те резолуције узимају само оно што им се свиђа.

"Нама ће се смирити стање на целом Балкану и све ће бити другачије оног секунда када ми будемо узели ствари у своје руке и сами будемо решавали своје проблеме", рекао је председник у интервјуу за сарајевски лист Дневни аваз.

Председник је нагласио да ће нам бити боље када нам не буде никаквог посредника у разговорима и када кажемо ајде да се нађемо где хоћете - хоћете у Горажду, хоћете у Бањалуци, хоћете у Нишу, у Грудама или било где.

"Хајде да разговарамо о проблемима, али да будемо сами", рекао је председник и оценио да је проблем у томе што нам странци никада нису дали да између себе разговарамо.

Проблем је у томе, како каже, што нама сви ти странци никада нису дали да ми између себе разговарамо и зато што је део бошњачког руководства увек мислио, како је рекао, "ми имамо на својој страни Америку, Немачку и не знам кога, па ћемо њих да користимо као батину против Србије и Срба".

О Резолуцији о Сребреници

Говорећи о резолуцији о Сребреници каже да он никада није говорио о правној природи самог акта већ да га занима због чега се то питање потеже у овом тренутку и да ли би такав потез могао да донесе помирење у региону.

"Различите смо аргументације користили. Нисте могли код мене да слушате причу о правној природи самог акта. Ја сам постављао три питања суштинска. Прво, зашто у овом тренутку, ком је потребно и шта доноси та резолуција", рекао је Вучић.

Додао је да разуме да је за Бошњаке важно да се говори о страдању њиховог народа.

"Погнућу главу сваки пут пред жртвама Сребренице и немам никакав проблем да то кажем. И на страну, и уопште нећу да причам о томе да ли је некад неко дошао па погнуо главу пред српским жртвама у Братунцу, на овом или на оном месту. Уопште није. У овом тренутку оставите по страни", навео је Вучић.

Он је додао да се његово друго питање односи на помирење у региону, односно на питање да ли је та резолуција донела помирење.

"Под број три - што отварате Пандорину кутију? Због тога ћемо сада да имамо још проблема у будућности и у региону, јер ће да следе предлози резолуција и о Јасеновцу, али и многим другим местима. Јесам ли ја у праву или они", питао је Вучић.

Он је упитао и како је "малена Србија" успела да убеди 109, односно 108 држава које нису хтеле да гласају "за".

 Реч о политичком моменту

"Ниједна од њих не негира шта је то што се догодило у Сребреници. А што ви мислите, да ли су сви луди у 108 земаља", истакао је Вучић и навео да су ти људи постављали исто питање које и он поставља. Он је оценио и да је тема толико незгодна, тешка и болна, да је логично да је највећи број људи био уздржан, односно да је или био уздржан или је напустио седницу.

"Кад изузмете ових 19 који су били против, попут нас, додајете још 20-21, ових који су напустили, видећете да су ти који су напустили и ти који су били уздржани - били најбројнији. Бројнији од оних који су били за", навео је Вучић.

Поновио је да су то људи који су схватили да је реч о политичком моменту који није добар и који ништа добро неће донети региону, а који нису хтели да говоре или да негирају било шта.

"Молим људе да разумеју нашу позицију. И није то питање да ми мрзимо Бошњаке, па смо то радили. Најмање се тицало Бошњака, ми смо најмање о Бошњацима говорили. Ми смо више говорили о Немцима и о свима другима", истакао је Вучић.

"Странци из Резолуције 1244 узимају само оно што им се свиђа"

Председник Вучић изјавио је да Резолуција 1244 говори о територијалном интегритету СРЈ и његовом правном наследнику што је Република Србија, али да странци из те резолуције узимају само оно што им се свиђа. "Свиђа им се у Резолуцији 1244 да могу да пошаљу НАТО трупе на Косово, али им се не свиђа да Србија пошаље до хиљаду својих војника и полицајаца. Па овде важи, а ово друго што треба за Србију да важи, не важи. Тим горе по споразум, не свиђа нам се и може нам се. Много смо јаки и нећемо да вас пустимо. Кога брига за резолуцију?", рекао је Вучић.

Како је рекао, КФОР ће сваки пут да се позове на Резолуцију 1244, Бриселски споразум и Србија мора све да испуни од правосуђа до полиције на северу, али Заједница српских општина не може, јер можда није у складу са Уставом Косова. "А ово ваљда јесте у складу са Уставом Србије. А ми добрим делом имамо рат у Украјини данас због тога што су се тако тумачили и Мински договори и све друго. Е супер је, једно ћу да потпишем, а друго ћу да радим", констатовао је Вучић.

О изборним резултатима

На питање новинара да прокоментарише убедљиву изборну победу листе око СНС на локалним изборима у Србији, Вучић је рекао да протести узимају огромну енергију, али да не говоре о томе што је стварно расположење људи.

Он је истакао да је после избора 17. децембра молио Несторовићеву листу да не губе време и да формирају владу и да је упозорио опозицију да ће изгубити са још убедљивијом разликом.

"Јер ја имам истраживања, радим то, бавим се тиме. Не, не, победићемо, говорили су. Изашли смо на изборе, у Новом Саду су се сви ујединили. Нема ко није изашао на изборе. Изгубили су никада убедљивије. Дакле, просто људи негде цене рад, као што вас казне негде, где нисте довољно тога урадили и где нисте довољно бриге показали. И ту бригу о људима мораћемо да показујемо много више у неким деловима Србије", рекао је Вучић.

Он је посебно нагласио, како је рекао, идиотске упаде представника опозиције у кол центре СНС.

"Што је проблем с кол центрима? У свакој земљи се они подразумевају. Ја им кажем људи, па ми имамо стотине кол центара. Не један, два или три, стотине. Озбиљно организована политичка организација, хоће да изведе људе за које је сигурна, да гласају за њу. Шта је проблем? Нешто противзаконито? Уместо да се бавите собом, уместо да решавате своје проблеме, ви увек тражите неке скандале. И на крају су људи то видели и препознали", рекао је Вучић.

Како је оценио, заједничко опозицији на Балкану је то да увек сматра да јој је време да преузме власт.

"Ево сад ћу, следећи избори су моји. То је, знате као сада када су играли Дортмунд-Реал? Реал је 14 пута освојио, неће 15. и сад ћемо ми да победимо Реал. Нећеш, победиће Реал 15. пут. И следеће године као, па неће Реал 16. пут да нас победи. Можда и хоће", навео је Вучић. На питање новинара како је могуће да у "диктаторском режиму има толико протеста, пиштаљки и вувузела", Вучић је одговорио да је он диктатор, а сви други су паметни и добри и да нема проблем са тим.

"Ту су овде сваки дан. Трче около, пуштају звучнике. Како они пређу на једну страну, ја на другу, у неку другу канцеларију да бих могао нормално састанак да одржим, али то вам је посао, то је живот", рекао је он.

Двоструки аршини за Србију и ЕУ

Вучић сматра и да постоје двоструки аршини за Србију и за ЕУ. Навео је пример напада на потпредседника Странке слободе и правде Борка Стефановића и да је нападач оправдано ухапшен, јер је напад на Стефановића за сваку осуду, али да је, с друге стране, како је рекао, у ЕУ седморо њих избодено ножем током кампање за европске изборе, а да ОДИХР није изашао са никаквим саопштењем којим осуђује насиље.

"Ако можемо, мало да се иживљавамо над Србијом, посебно над Вучићем, пошто је он непослушан, он би да глуми независног и слободног, а код нас независни и слободни не смеју лепо да прођу, тако да удри мало по њима...И немам проблем са тим, само што мислим да је то све већи њихов проблем, јер људи нису ни глуви, ни слепи, ни у Европи, нити било где друго, да такве ствари не виде", поручио је Вучић.

С друге стране, како је рекао, не знам шта бисмо радили да сваког дана немамо 50 протеста на све могуће стране.

"Има једна занимљивост која нам је иста у Београду, Сарајеву, Скопљу... Ко год да држи протест, којим год поводом, увек сви морају да буду за тог што протестује. И није важно да ли тај нешто лаже, петља, да ли је у праву или није, колико пара тражи од државе, увек је то неправда, држава нека то плати", рекао је Вучић.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије