Читај ми!

Ђурић: Ангола стратешки партнер Србије по кључним питањима

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић састао се са министром спољних послова Републике Анголе Тетеом Антониом, који борави у дводневној званичној посети Србији и истакао да је Ангола остала наш стратешки пријатељ по свим кључним питањима и да пријатељство које траје 50 година се и даље развија.

Марко Ђурић је рекао да му је част и задовољство да угости делегацију из Анголе са којом нас веже пријатељство које траје више од 50 година и захвалио Анголи на подршци око свих кључних тема.

"По питању поштовања територијалног интегритета и суверенитета КиМ, Ангола је остала наш непоколебљиви стратешки савезник из јужног дела Африке. По питању недавне резолуције о Сребреници, Ангола је била на страни стабилности, уздржала се од гласања и ми то нећемо заборавити", рекао је Ђурић.

Србија је поносна, како је истакао министар, што је била део држава који су подржале антиколонијалну борбу.

"Београд је био прва престоница у овом делу света која је признала незавиност Анголе", рекао је шеф српске дипломатије.

Ђурић је истакао да Србија води слободарску и самосталну спољну политку и да са Анголом јача своје везе.

"Српске фирме у Анголи одлично послују, у прехрамбреној, енергетској сфери. Отварају се нова места у Анголи, доноси се корист за привреде обе земље. Желимо да ову стратешку сарадњу повећамо, да уговорне обавезе увећамо", рекао је Ђурић.

Ђурић је додао да је данас потписан уговор о међусобном признавању академских признања и додао да у Србији већ има студената који су дошли да студирају. 

"Данас смо се договорили и да после више деценија обновимо рад Комитета за трговинску и економску сарадњу и да ове године имамо и прву седницу", рекао је министар. 

Ђурић је додао да Србија жели да буде "улазна капија за пријатељску Анголу када је реч о овом делу Европе" и додао да ускоро очекује и посету председника Анголе Србији. 

Тете Антонио: Потребно је да наставимо да развијамо сарадњу

Министар спољних послова Анголе захвалио је на топлим речим добродошлице и додао да постоје одлични билатерални односи између две земље. 

"Потребно је да наставимо да развијамо сарадњу и да подржавамо заједничке циљеве. Ангола следеће године слави 50 година признања државе од стране Србије", додао је он. 

Истакао је да се разговало и о предузетницима са обе стране, како може да се побољша привреда и шта може Србија да понуди Анголи по питању индустријализације. 

Додао је да је ово његова трећа посета Србији и да то говори о односима две земље.

Рекао је да је Ангола део Уније за слободној трговини у Африци, да има простор да се прошири даље.

Министар спољних послова Анголе је додао да је потребно да се олакша и туристичка размена и визни режим и захвалио министру Ђурићу и Србији на подршци и на међународној сцени.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије