Читај ми!

Око: Зашто Срби воле лекаре и гласају за њих на изборима

Локални избори у Србији показали су да Срби воле лекаре. Од Новог Сада, преко Београда до Ниша. Професор ФПН-а Милош Бешић каже да традиционално у нашем народу статус лекара има посебну вредност, али да не треба генерализовати, јер је реч о потпуно различитим политичким личностима. Новинар "Политике" Александар Апостоловски истиче да је феноменолошки и политички најзанимљивији случај доктора Несторовића. Директор агенције “Фактор плус” Владимир Пејић наводи да лекари уливају велико поверење.

Можда највећа победа СНС-а била је у Новом Саду, а носилац листе била је докторка Весна Туркулов. На београдским изборима странка доктора Бранимира Несторовића, чији је кандидат за градоначелника био доктор Борислав Антонијевић, направила је бољи резултат него у децембру, а у Нишу другопласирани је био доктор Драган Милић, који је и највеће изненађење избора.

Професор Факултета политичких наука Милош Бешић каже да не треба генерализовати, али да постоји низ фактора зашто су лекари тако популарни.

“Има пуно лекара и огромна већина су лекари који се не баве политиком. Ако погледате историју нашег парламентаризма, ви ћете видети велики број лекара у парламенту, од оних првих сазива па надаље. Лекари имају једну супремацију у смислу предности на политичком тржишту, јер њихов посао и њихова професија која је хуманистичка, која обезбеђује велики број контаката, која даје прилику за личну промоцију, наравно да јесте једна врста предности”, објашњава Бешић.

Истиче да традиционално у нашем народу статус лекара има посебну вредност.

“И наравно неки, не сви, али неки лекари то знају да преточе у политички капитал, неки не. Али заиста не бих генерализовао, чак и ако погледате ове лекаре, ви ћете видети да по читавом низу карактеристика су то потпуно различити лекари”, поручује Бешић.

Наводи да доктор Несторовић има једну врсту националистичке, антиглобалистичке идеолошке платформе, као и да то унапређује са неким теоријама завере.

“И имате господина Милића доле у Нишу који је, онако како колоквијално кажу наши млађи, омиљени лик. Дакле, просто људи га тамо јако цене, јако воле, јако поштују”, додаје Бешић.

"Милић читаву кампању изнео на својој личности"

На питање која је његова идеолошка позиција, Бешић каже да то не знамо и нећемо сазнати.

“Ако је нешто његова идеологија, то је локалпатриотизам. Дакле, ако погледате све његове наративе, оно што смо могли видети из његових наратива, јесте врло наглашена локалпатриотска прича, чак са врло интересантним фразама”, наглашава Бешић.

Указује да то јесте нека врста тежње за децентрализацијом.

“Има наглашених елемената грађанског у његовој комуникацији, то је очито. Врло наглашених елемената који иду из његове професије у хуманистичкој терминологији. Погледајте само његове наступе где је иступао против приватног здравства, као лекар је иступао против приватног здравства. Дакле, све те ствари чине један композит, не бих рекао идеолошки”, објаснио је Бешић.

Истакао је да се радило о локалним изборима.

“Овде је била реч о локалним изборима, где он и није играо игру на великом терену. Дакле, када је реч о републичким изборима, па да су нужне некакве идеолошке потке”, додаје Бешић.

Када је реч о докторки Туркулов, СНС је у Новом Саду имао најтежи задатак, јер је сва опозиција практично била у једној колони. Бешић, ипак, истиче да резултат СНС-а у Новом Саду није изненађење.

“За разлику од Ниша, када упоредите доктора и докторку, мислим да је када је реч о Нишу читав капацитет те кампање он изнео на своју личност. Значи, ви ту немате страначку организацију, немате неке финансијске ресурсе, просто немате све оно што је владајућа странка дала на располагање докторки у Новом Саду”, објаснио је Бешић.

Апостоловски: Феноменолошки и политички најзанимљивији случај доктора Несторовића

Новинар Политике Александар Апостоловски подсећа на први сазив парламента, где су социјалисти били ненадмашни у ангажману лекара.

“То је потпуно логично, поготово на локалним изборима. Нема никакве дилеме да ће онај који вам први притекне у помоћ, радо на супротном полу и скупљати гласове за своју политичку опцију”, додао је Апостоловски.

Наводи да је феноменолошки и политички најзанимљивији случај доктора Несторовића.

“Он је на децембарским изборима могао буквално да пресече те изборе. Са становишта политичког прагматизма је погрешио зато што је заиста могао да он буде тас на ваги, односно или да буде градночаленик или да веже своју политичку судбину, да је подржао рецимо Вучића, да уђе у републичку Владу. Сада имамо апсурд, он је остварио већи проценат, чак и у апсолутном броју освојио више гласова, а тешко је да ће се ишта питати”, наводи Апостоловски.

Каже да је као што је са медицинског аспекта важно на време измерити притисак, тако је у политичком смислу битно осетити прави тренутак када да утрчите у игру.

“Слажем се такође да је господин Милић у Нишу изнео углавном све на својим леђима, да има изузетан резултат. Тако да видећемо како ће ствари да се одвијају. Видимо да ће Руска странка, која има један мандат, одлучивати о већини у Нишу”, истиче Апостоловски.

Ко је победник, а ко губитник у Нишу

На питање може ли да замисли да власт у Нишу чине СНС и група грађана доктора Милића, Апостоловски каже да је на Вучићевом месту да би то и урадио, јер је овако превелика клацкалица.

“Имате један глас у односу на напредњаке, овако имате једну групу грађана, можда би било добро уколико се већ говори о обостраном пружању руку, мада морам да признам да је овога пута власт била расположенија да пружи ту руку, тако ми се бар чинило. Чини ми се да би то било веома занимљиво, па онда би се лопта нашла у дворишту доктора Милића", каже Апостоловски.

Професор Бешић пак поручује да и ако то буде понуђено, доктор Милић ту понуду неће прихватити.

“Господин Милић неће то прихватити. На било који начин да буде понуђено, он то неће прихватити. И након резултата, прва реченица је била да о томе нема говора. И он има врло својих личних и неких политичких разлога, о томе нема говора када је реч о господину Милићу”, каже Бешић.

Када је реч о председнику Руске странке, чији мандат би могао да буде одлучујући у Нишу, Бешић каже да је до 2020. био члан Српске радикалне странке, као и да је био на прослави СНС и да је ту ствар врло чиста.

А када је реч о Нишу, сагласни су да ће ситуација бити тешка.

“Ајде да претпоставимо да ће доктор Милић да има 31 мандат са осталим опозиционим листама, без владајуће коалиције и Руске странке. Врло је тешко, ви сада преузимате власт у једној општини која је у економски тешкој ситуацији, не само у економски, где преузимате велику количину одговорности са опозицијом која на државном нивоу има сву моћ, сав капацитет и ви са једним послаником више покушавате нешто да урадите у Нишу. То је јако тешка ситуација. Обрнуто, ако владајућа коалиција са Руском странком преузме, они се налазе у великом проблему. Хоћу рећи да ће побитник бити у великом проблему, јер ви као владајућа странка знате да је већина Нишлија гласала против вас”, поручује Бешић.

Објашњава да је у бројевима то већи број Нишлија.

“А ви одржавате власт опет са једним послаником вишка, где знате да је већина грађана гласила против вас. То је једна ситуација, да у првој итерацији ко год био победник, у смислу да добије власт и да конституише власт на нивоу Ниша, мени се чини да ће на дуге стазе бити губитник”, истиче Бешић.

Пејић: Комбинаторика у Нишу подсећа на београдску у децембру

Директор агенције “Фактор плус” Владимир Пејић наводи да када је реч о лекарима, они уливају велико поверење.

“Генерално, код својих пацијената, код шире јавности, код стручне јавности и није чудно што имамо овакве резултате какве имамо. Друго, ово троје људи које смо набројали су врхунски лекари и то их везује, то нису лекари који су само прошли кроз медицинске центре, који заиста имају резултате у својој струци и остварени су кроз струку, а и у политици показују одређене резултате”, додаје Пејић.

Када је реч о доктору Милићу, наводи да је он окренут Западу.

“Он је оснивач и, чини ми се, председник једног друштва Српско-америчког пријатељства, врло афирмативно говори и ради о томе. За разлику од професора Несторовића, који је, рецимо, више окренут ка Истоку”, додаје Пејић.

Када је реч о комбинаторици избора у Нишу, каже да то подсећа на Београд после децембарских избора.

Истиче да су опозициони лидери у Нишу и траже увид у гласове.

“Мислим да је то јако битно да, пре свега, пре било какве комбинаторике, ситуација буде јасна. Па онда даље нека се ради. У политици је математика врло битна”, наглашава Пејић.

Да ли је Несторовић погрешио у децембру

Говорећи о доктору Несторовићу, Пејић истиче да је показао доследност.

“Питање је да ли је погрешио или није, јер човек да је хтео да учествује у власти, он би учествовао. Имао је једну чисту ситуацију, али одлучио се за један други пут. Не мислим да је погрешио, јер вероватно је претпоставио да не се дешава да за кратко време добијете два пута такву прилику”, каже Пејић.

Професор Бешић је сагласан да доктор Несторовић није погрешио што није ушао у власт након београдских избора у децембру.

“Оно што је моја теза, мислим да он негде интуитивно много боље осећа политику иако је доктор. Kада би он био само подршка као једна мала странка једној огромној структури власти, што представља СНС са коалиционим партнерима који су исто тако врло јаки, да он само пружа подршку за мале партијске бенефите које он не би знао да искористи, јер просто нема партијску инфраструктуру, он би био једна притока, једна мала поштапалица која држи кључну власт. У перспективи, то једноставно значи, да вас велика структура прогута”, објашњава Бешић.

“То се с СПС-ом дешава, да их велики систем СНС-а, тако да кажем, ломи и усисава”, додаје професор.

Апостоловски пак сматра да би Несторовић могао да постане нови лидер деснице.

“На десној страни сада имамо потпуно слободан простор”, каже Апостоловски.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару