Читај ми!

Брнабић са Жиофреом о активностима за унапређење изборног процеса

Председница Народне скупштине Ана Брнабић разговарала је са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелеом Жиофреом о свим активностима предузетим у циљу унапређења изборног процеса у Србији. Представници Генералног секретаријата Владе и Министарства државне управе и локалне самоуправе разговарали су с Мисијом за процену потреба Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР) и Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Ана Брнабић је нагласила да се очекује да предстојећи избори буду одржани у атмосфери која гарантује поштен и транспарентан изборни процес захваљујући, како је рекла, успостављеном дијалогу између владајуће већине и опозиције, саопштено је из Народне скупштине.

Истакла је да су, у циљу унапређења изборних процеса и јачања демократије у Србији, формиране две радне групе које активно раде на имплементацији препорука ОДИХР-а.

Брнабић је нагласила да ове организације имају непроцењиво искуство и знање о локалним политичким приликама и изборним процесима и да њихово учешће доприноси стварању атмосфере поверења у изборни процес међу грађанима и политичким актерима.

Амбасадор Емануеле Жиофре поздравио је покретање политичког дијалога о изборним условима који, како је рекао, мора да се настави након избора на транспарентан и инклузиван начин како би се пружили опипљиви резултати у имплементацији свих постојећих и могућих нових препорука ОДИХР-а.

На састанку се разговарало и о значају активног учешћа организација цивилног друштва у процесу унапређења изборног процеса.

Влада наставља испуњавање свих препорука ОДИХР-а

Tим Министарства државне управе и локалне сaмоуправе истакао је одличну досадашњу сарадњу са организацијом ОЕБС/ОДИХР.

Посебно је назначено да ће се наставити са испуњавањем свих препорука, као и континуиран, транспарентан и ефикасан рад на унапређењу изборних процеса и ажурирања података у Јединственом бирачком списку, а све то у циљу што успешнијег и квалитетнијег остваривања и заштите правних интереса грађана.

Састанку је присуствовао шеф мисије Ламберто Занијер са сарадницима. 

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије