Канцеларија за КиМ: Одлуком о експропријацији Курти показао да не преза од кршења ни сопствених закона

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да је коначна одлука о експропријацији земљишта у Лепосавићу и Зубином Потоку показатељ да Аљбин Курти пред очима међународне заједнице наставља да спроводи једностране и противправне одлуке на директну штету српског народа и поново демонстрира да када је потребно нашкодити Србима, не преза од кршења ни сопствених закона и прописа, нити споразума из дијалога.

Како наводе у саопштењу, с тим циљем је донета и нова одлука владе у Приштини о коначној експропријацији непокретности власника парцела у општинама Лепосавић и Зубин Поток, као нови атак на приватну имовину Срба, док истовремено у северном делу Косовске Митровице Куртијеви нелегални и нелегитимни представници прете отварањем моста на Ибру као нови вид провокације и застрашивања Срба.

"Иако су се против нелегалне експропријације на северу Косова и Метохије јасно огласили сви представници међународне заједнице, упркос чињеници да су такви потези у супротности са међународним правним актима, те да су чак и одређене такозване судске инстанце из Приштине пресудиле да је експропријација урађена мимо важећих прописа, Курти се у свом антисрспком бунилу оглушује о све, само да напакости српском народу", наводи се у саопштењу Канцеларије.

Додаје се како су "Срби на северу Косова и Метохије пуне три године таоци Куртија и његове насилничке и ратнохушкачке политике, а на мети су и објекти Српске православне цркве, приватни поседи Срба, образовне установе попут Универзитета чије радове је затворио, отимање зграда за социјано угрожено становништво, узурпација лечилишног комплекса „Рајска бања“, избацивање редакције „Јединства“ на улицу, док његове фаланге пуцају, хапсе и пребијају Србе и владају српским општинама са 3,5 одсто албанских гласова. То је Куртијева демократија и владавина права, иза које се крије огољени терор".

Српска листа: Класична отимачина српске земље и део систематског терорисања српског народа

Српска листа саопштила је да одлука приштинских власти о коначној експропријацији непокретности власника парцела у општинама Лепосавић и Зубин Поток није експропријација, већ класична отимачина српске земље и део систематског терорисања српског народа на Косову и Метохији.

У саопштењу Српске листе се истиче да та одлука открива јасну намеру да се кроз институционално насиље и репресију Косово и Метохија етнички очисте од Срба.

"Очекујемо да међународна заједница јасно и недвосмислено осуди доношење ове одлуке тј. отимање земље од српских домаћина и захтева повраћај у пређашње стање, те уклањање нелегалних база са моноетничким параполицијским јединицама", наводи се у саопштењу. 

Српска листа наглашава такође да се та антисрпска одлука и план за прогон Срба морају зауставити и да у 21. веку, када се питање приватне имовине штити и посебно третира, на Косову и Метохији право слободног уживања имовине за Србе не постоји. 

"Симултаним антисрпским одлукама Курти свакога дана чини живот нашем народу тежим и одговорност је на међународним представницима да такво деловање осуде и спрече или ће бити подједнако одговорни јер својим нечињењем биће саучесници у Куртијевим неделима", истиче Српска листа.

Влада привремених приштинских институција усвојила је коначну одлуку о експропријацији за, како је наведено, ''јавни интерес непокретности власника и носилаца интереса које су погођене реализацијом инфраструктуних пројеката од јавног интереса у општинама Лепосавић и Зубин Поток, у складу са правоснажним пресудама судова".

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије