Влада усвојила закључак о Стратешком плану за борбу против превара са средствима ЕУ и низ других одлука

Влада Републике Србије усвојила је Закључак о усвајању Стратешког плана за борбу против превара и управљање неправилностима у поступању са финансијским средствима ЕУ у Републици Србији за период 2024-2026. године. Донета Одлука од финансирању набавке уџбеника у школској 2024/2025.

Како је саопштено из Владе, ЕУ, у циљу модернизације друштва и достизања стандарда "породице“ европских земаља, државама кандидатима пружа саветодавну подршку и финансијску помоћ, а као директан финансијски допринос Србији, у процесу припрема за пуноправно чланство и достизање стандарда Уније, на располагању су средства из претприступних фондова (ИПА) намењена квалитетнијем спровођењу потребних реформи, усклађивању националног законодавства са правним тековинама ЕУ и унапреlјењу рада правосудног система.

Како се наводи, Република Србија је преузела обавезу да осигура одговорно коришћење тих средстава и да успостави систем контроле како би се потенцијалне неправилности и преваре правовремено уочиле.

Влада Србије донела је Одлуку о финансирању набавке уџбеника средствима буџета Републике Србије за школску 2024/2025. годину, која се односи на финансирање и суфинансирање припреме или набавке и доделе уџбеника и приручника, пре свега за ученике и полазнике који су социјално и материјално угрожени, као и за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом.

Овом одлуком, за коју су опредељена средства у износу од 792.000.000 динара, Министарство просвете наставља реализацију пројекта "Набавка наставних средстава за ученике, полазнике и установеи у новој школској години.

Чланови Владе усвојили су и три допуњена закључка - о додели ваучера за куповину лекова и медицинских средстава лицима која су оболела од ретких болести, о додели ваучера за рехабилитацију и рекреацију лицима која су оболела од ретких болести и о исплати једнократне новчане помоћи породицама са децом која су оболела од ретких болести и осталима који су оболели од ретких болести којима се рок за подношење захтева продужава до 1. јула 2024. године.

Такође, на седници је усвојено и Решење о уступању робе без накнаде Националном удружењу родитеља деце оболеле од рака НУРДОР којим се том удружењу уступа 3.083,25 литара течног нафтног гаса за превоз деце из родитељских кућа на лечење ван пребивалишта до центара за лечење, као и за превоз у рехабилитационе кампове и логистичку лодршку породицама оболеле деце.

Влада је усвојила Одлуку о образовању Радне групе за одлучивање о учешћу у финансирању пројеката развоја и унапређења руралног туризма и угоститељства у Републици Србији с обзиром на то да су се за то стекли услови, а имајући у виду значај доприноса институција на чији делокруг послова се пројекти у овој области односе. Радну групу ће чинити представници тих институција.

На данашњој седници усвојен је Закључак о усвајању оквирног документа Републике Србије за издавање зелених и социјално одрживих обвезница који ће подржати нови облик зеленог и социјално одрживог концепта финансирања, важног за очување животне средине и социјалне инклузије.

Усвојени Закључак је наставак спровођења потписане Декларације у Софије о Зеленој агенди за Западни Балкан, чиме је изражена посвећеност спровођењу активности у овим областима.

Одлуке о освајачима медаља

Имајући у виду да је организација међународних и националних спортских такмичења од значаја за Републику Србију, чланови Владе дали су сагласност на кандидатуру Спортског савеза глувих за организовање 18. појединачног Светског првенства за глуве и наглуве у шаху у Београду 2024. године и у ове сврхе определили средства у износу од 1.000.000,00 динара.

На седници су донета решења о додели новчаних награда спортисткињи Јовани Арсић за освојену златну медаљу у олимпијској спортској дисциплини веслање, женски скиф, на Европском првенству у Сегедину, у износу од 20.000 евра у динарској противвредности. Награда у истом износу додељена је и њеном тренеру Николи Стојићу.

Новчана награда у износу од 10.000 евра у динарској противвредности, додељена је и Зорану Бачулову, тренеру спортисткиње Саре Миљковић, која је освојила бронзану медаљу у олимпијској дисциплини бокс на Европском првенству у боксу у Београду.

На седници је донето и Решење о додели националног спортског признања спортисти Филипу Граовцу за освојену златну медаљу на Светском првенству у параолимпијској спортској дисциплини-атлетика, бацање чуња, одржаном у Паризу, у Републици Француској, 2023. године.

Признање се додељује као доживотно месечно новчано примање у висини две и по просечне нето зараде у Републици Србији за месец децембар претходне године. Такође, донето је и Решење о усклађивању права на национално спортско признање спортисти Дамиру Микецу који је постигао вреднији резултат у односу на онај на основу којет је стекао право на национално спортско признање, када је освојио сребрну медаљу на Олимпијским играма у олимпијској спортској дисциплини стрељаштво, 10 т ваздушни пиштољ, у Јапану 2021. године.

Овим решењем се утврђује да Микецу припада национално спортско признање у износу од две и по просечне нето зараде у Србији за месец децембар претходне године. Доношење овог решења је од веома важног интереса за развој и афирмацију спорта, бољу мотивацију и припрему спортиста за постизање што бољих резултата који ћe допринети афирмацији наше државе, па је самим тим од великог значаја и интереса за Републику Србију.

Национално признање додељује се спортистима, држављанима Србије, освајачима медаља на Олимпијским играма, Параолимпијским играма, Шаховској олимпијади, светским и европским првенствима у олимпијским и параолимпијским спортским дисциплинама или носиоцима светског рекорда у олимпијским и параолимпијским спортским дисциплинама, освајачима ДЕЈВИС Куп-а или ФЕД Куп-а Међународне тениске федерације.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару