Читај ми!

Годину дана од протеста у Звечану – забрањени динар и српски производи, учестали напади и хапшења

Годину дана је од сукоба Срба са војницима Кфора у Звечану, односно од доласка председника албанске националности у четири општине на северу Косова и Метохије. Положај већинског српског становништва није се променио набоље. Напротив, појачано је исељавање Срба из Лепосавића, Звечана, северне Митровице и Зубиног Потока, Приштина је забранила динар, затвара српске институције...

Миран протест Срба требало је да буде демонстрација незадовољства, а прерастао је у сукоб са више десетина повређених војника Кфора и српских цивила. Незадовољство Срба почело је упадом председника општина, Албанаца, у општинске зграде, уз помоћ полиције.

"Сва та трагична дешавања, да тако кажемо, мислим да нису била жеља тих људи на протесту, нису желели да изазову инциденте, ни да дође до неких сукоба. Сада су довела до таквог притиска на српску заједницу да смо у незгодној ситуацији јер људи масовно одлазе", рекао је Александар Рапајић, програмски директор АЦДЦ-а у Митровици.

Највише испашта обичан народ, а позиви међународних представника да ништа не раде на силу у Приштини нису услишени.

"Курти је радио све да угаси све што је српско и водио је антисрпску политику, антисрпску кампању, доносио једностране одлуке, које су за циљ имале прогон српског становништва", каже Зоран Тодић, председник Привременог органа општине Лепосавић.

Тачан број Срба који су напустили север није утврђен, знаће се када почне нова школска година.

Одлуке Приштине против српских интереса

Понуде да се у решавање кризе крене организовањем референдума Срби нису прихватили, тврдећи да није било услова за нормално гласање. Указују на то да изборни процес нису организовали људи са севера већ са југа. Да су у бирачке спискове убачени нови бирачи, што је повећавало праг за успех референдума за опозив председника општина.

"Оно што је и потпуно уништило то гласање је увођење камера први пут на КиМ на гласању које је политички оптерећено. Много људи је после назнаке да ће гласање бити снимљено рекло да не желе да буду снимљени јер не знају ни ко прати тај снимак, ни за шта ће бити коришћен, тако да, са те три ствари, мислим да се Приштина побринула да тај референдум у старту не успе", рекао је Александар Рапајић.

Већ годину дана Срби на северу броје одлуке Приштине које су ишле против њиховог интереса.

"Сетимо се и противправне експропријације земљишта, сетимо се и знамо да данас немамо српске производе и робу из Србије коју је забранила ова влада, сетимо се не тако давне одлуке о укидању и забрани динара, сетимо се киднаповања, привођења наших мештана, пуцања на наше људе", рекао је Тодић.

Кулминација претходних протеста

Сукоб у Звечану пре годину дана био је кулминација претходних протеста и сукоба Срба са полицијом.

Полиција је кренула да хапси, оптужујући Србе за учешће у протестима у Звечану и Косовској Митровици. Сви они прошли су кроз Основни суд у Приштини. Неки су ослобођени уз признање кривице и плаћање јемства, а други чекају суђење. На терет им се ставља наводна насилна промена уставног поретка, хулиганизам па чак и тероризам.

Криза на северу кренула је пре две и по године распоређивањем специјалних снага полиције и изградњом база, а настављена игнорисањем захтева Срба за формирање Заједнице српских општина.

Власт у Приштини не размишља ни о једном од ових захтева, а могућност да се нешто промени уследиће за годину дана, када буду организовани редовни локални избори.

среда, 19. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије