Читај ми!

Око: Какав план за Београд имају кандидати за градоначелнике – Добрица Веселиновић и Саво Манојловић

Кандидата за градоначелника Београда испред коалиције "Бирам борбу" Добрицу Веселиновића страначке колеге виде као следбеника најчувенијег београдског градоначелника Бранка Пешића. За емисију Око каже да живи живот већине Београђана и да због тога све критичне тачке у граду зна и њих би решавао уколико буде изабран. Саво Манојловић сматра да га за место градоначелника најбоље препоручују резултати које је постигао као активиста пре уласка у политику.

Кандидат листе "Др Саво Манојловић – И ја сам Београд – Крени-промени" за градоначелника Београда Саво Манојловић сматра да његова листа, која иде под слоганом "И ја сам Београд", има најбољи програм и залаже се да у Београду буде више зелених површина, а не да се оне одузимају због станоградње.

Сматра да га за то квалификују претходни резултати које је постигао као активиста пре уласка у политику.

"Због тога сматра да се парола 'И ја сам Београд' односи на све Београђане. Наду види свуда око себе и сматра да грађани Београда желе да се примене антикоруптивне мере, да не плаћају таблоиде који промовишу насиље. Када је реч о еколошким проблемима, сматра да је прелазак на еколошка и биоразградива горива кључно решење за смањење загађења", рекао је Манојловић у емисији Око.

Каже и да велики проблем за град преставља чињеница да око 40 одсто домаћинстава није прикључено на канализацију.

"Питање канализације није решено већ 40 година. Имате насеља као што је Умка, где се отпадне воде директно сливају у реку, а одатле иду у Макиш где се вода прерађује, чиме се угрожава снабдевање града пијаћом водом", рекао је Манојловић.

Говорећи о својој изјави да би отказао "Експо 2027", каже да прво мора да се утврди шта се подводи под тај пројекат. Каже да није против инвестиција и развоја града, али да то не може да иде науштрб постојеће имовине – као што је уништавање постојећег Сајма или продаје зграде Генералштаба. То види као пречицу за прање пара и корупцију.

"Имате и проблем градње нових зграде у пренасељеним деловима као што је Врачар, без пратећих паркинг места, или насеља попут 'Степе Степановића', где нема довољно капацитета када је реч о вртићима и школама", рекао је у емисији Око Саво Манојловић.

Каже да му то што га нападају и власт и део опозиције није битно, већ жели да допре до сваког грађанина коме је значајно да има адекватну медицинску негу и да му здравље не буде угрожено због загађења.

Кандидат листе "Бирамо Београд – Добрица Веселиновић – Милош Павловић" за градоначелника Београда Добрица Веселиновић каже да је цео свој живот посветио борби за Београд и живи живот какав мисли да већина грађана и грађанки Београда живе.

"Возим се истим јавним превозом где се вози већина Београђана. Моја ћерка је ишла у државни вртић, сада иде у државну школу. Живимо у згради која има исте проблеме као и већина зграда у Београду изграђених '70-их. Знамо где су критичне тачке које морамо поправити у Београду да бисмо просто желели да живимо и останемо у њему", рекао је Веселиновић у емисији Око.

Говорећи о капиталним инвестицијама, каже да су критиковали инвестиције које нису допринеле да већина људи у Београду живи боље.

"Kритиковали смо 'Београд на води' као један приватни пројекат од кога је елита блиска власти СНС-а профитирала, а нисмо са друге стране видели побољшање свакодневног квалитета живота. Немамо само неколико нових изграђених вртића, немамо велике инфраструктурне пројекте као што су мостови, немамо проширење трамвајске мреже, немамо метро, немамо ништа. Оно што је обећавано у претходних десет година, и по мени се ту најбоље види политичка разлика између нас и Српске напредне странке", истакао је Веселиновић.

Каже да је Београд и даље међу најзагађенијим градовима на свету, нема безбедне и сигурне школе док се домови здравља распадају. Најављује да ће бити опструкција централне власти у свим оним пројектима који крше јавни интерес и који представљају механизам за богаћење људи блиских СНС-у, а не остварују побољшање свакодневног живота грађана.

"Наша деца иду у те државне школе, њихова иду у приватне. Ми се возимо јавним превозом, они се возе лимузинама. Ми идемо у те распаднуте домове здравља, они имају приватне докторе. То је разлика између наших политика и ми се за то боримо", рекао је Веселиновић.

Каже да нема ништа против пројеката, али да док власт говори о улагањима у Експо, Београђани се возе у трамвајима који су старији од њега.

"Ми у протеклих 10 година, сем развоја пројекта 'Београд на води', нисмо добили јавну инфраструктуру као што је, на примјер, обилазница и железничко-друмски мост код Винче, нисмо добили мост код Аде Хује, распада нам се Панчевачки мост и то је проузроковало онај судар пре неки дан у тунелу испод Вука, јер без обилазнице сав опасни терет иде кроз тај врачарски тунел. То је последица да се развија само 'Београд на води', а не и ова инфраструктура, која нам је потребна", нагласио је Веселиновић.

После избора каже да ће бити отворени за сарадњу са свим странкама које су спремне да мењају постојећу власт у граду.

"Говорим овде о техничкој сарадњи, наравно да са господином Несторовићем ми не делимо скоро ниједан политички став око великих тема, али овде говоримо о једној техничкој ствари, то је да ли ће се Скупштина Града конституисати, да ли ће тај број одборника моћи да формира некакву техничку већину која ће онда припремити и расписати изборе по фер и поштеним условима, пошто ово што имамо под влашћу СНС-а никада неће имати фер и поштене изборе. Ми смо зато одлучили да се боримо и борићемо се сваки пут и у тој борби ћемо победити", рекао је у емисији Око Добрица Веселиновић.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије