Обележен Дан српске дипломатије – Ђурић: Србија ће наставити да пружа руку свим партнерима широм света

У Министарству спољних послова обележен је 29. мај, Дан српске дипломатије. Министар спољних послова Марко Ђурић истакао је да је Србија у спољнополитичкој оријентацији усвојула приступ "пружене руке" према свим партнерима широм света, као и да је један од приоритета Србије пуноправно чланство у Европској унији, а да је очување Косова и Метохије у границама наше земље од највећег националног значаја.

На свечаности поводом обележавања Дана српске дипломатије у Министарству спољних послова, којој су присуствовали бројни амбасадори, шеф дипломатије Марко Ђурић рекао је да је Србија у спољнополитичкој оријентацији, препознајући значај ангажовања са великим глобалним и европским актерима, усвојила приступ "пружене руке" и да ће наставити да је пружа свим партнерима широм света.

Ђурић је навео да је један од приоритета Србије да постане пуноправни члан Европске уније, као и да је јасно да је будућност региона у европској породици са којом је вишеструко везана.

Додао је како ће Србија радити више на склапању и неговању партнерстава са великим бројем актера на међународној сцени, па и са онима са којима не дели увек исто мишљење

"Србија цени своја историјска пријатељства, истовремено гради и ствара нова. Наши односи са европским партнерима, попут Немачке, су кључни упркос повременим разликама. Србија се труди да постане пуноправни члан ЕУ и наставићемо нашу агенду реформе и заиста ћемо са пуно труда радити на томе", навео је министар.

Напоменуо је како је очување Косова и Метохије у границама Србије од највећег националног значаја.

"Осигурање безбедности Срба на Косову и Метохији дипломатским путем остаје наш главни приоритет", казао је он и нагласио да је Србија посвећена процесу дијалога уз посредовање ЕУ, залажући се за права сународника на КиМ и окончања њиховог системског угњетавања", поручио је Ђурић.

Обележавању Дана српске дипломатије присуствовала је и Тамара Вучић, супруга председника Александра Вучића.

Дан дипломатије, 29. мај, установљен је 2015. између осталог и као сећање на прву дипломатску мисију српске државе из 1189. године и 1839. годину, када је млада српска држава формирала Књажевску канцеларију иностраних дела, претечу Министарства спољних послова.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије