Оптужница против самозваних албанских свештеника због провале у српску православну цркву код Подујева

Тужилаштво у Приштини подигло је оптужницу против две особе албанске националности, због изазивања националне, верске и етничке мржње услед провале у српску православну цркву у новембра прошле године у селу Ракитница код Подујева.

У кратком саопшетњу специјалног тужилаштва наводи се да је против двојице оптужених Н.Б. и Л.З. подигнута оптужница због кривичног дела "Изазивање раздора и нетрпељивости“.

Ради се о самозваним свештеницима албанске православне цркве Нику Блаждеу, познатијег као Никола Џуфка, и Љејдију Загаљију, преноси “Балкан Инсајт”.

Они су својом вољом, уз подршку групе локалног албанског становништва провалили у објекат цркве у Ракотници, и након тога објавили да се "500 година стара црква сада зове "Фан Ноли“ и да је под јурисдикцијом албанске националне православне цркве "Свети Козмај“ из Елбасана“.

На најаву Епархије рашко-призренске да ће подићи кривичну пријаву, Блажде и Загаљи су тада одговорили и упозорили Српску православну цркву да ризикује "ватру пакла" ако покуша да интервенише.

Епархија рашко-призренска Српске православне цркве осудила је њихове поступке, наводећи да је провала "кривично дело“ и "још један у низу усмерених на узурпацију духовног и културног наслеђа Српске православне цркве на Косову“.

Албанска православна црква се потом оградила од поступка двојице Албанаца из Албаније, тврдећи да се је самозвани свештеник Блажде "преварант и особа која није свештеник".

Свештеници епархије рашко-призренске су након провале служили литургију у цкрви у Ракитници и променили браве на улазним вратима.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије