Адвокат одбране: Миленковић не може бити оптужен за ратни злочин, јер није учествовао у сукобима

Адвокат Живојин Јокановић изјавио је да Драгиша Миленковић, оптужен за наводни ратни злочин, не може да се терети том квалификацијом, јер као чувар у затвору у Приштини и Липљану, у својству цивилног службеника, није био укљиучен у ратна збивања од 1997. до 1998. године.

У Основном суду у Приштини, уводним речима тужиоца, одбране и оптуженог, настављено је суђење Драгиши Миленковићу, из Кишнице, у општини Грачаница, ухапшеног у јуну прошле године. Оптужен је за наводну злоуптребу службеног положаја, ратни злочин и недозвољено поседовање оружја.

Драгиша Миленковић је категорички одбацио наводе да је у време за које га оптужују, био службеник у затвору Липљану.

Адвокат Јокановић је у име одбране рекао да све и да је дошло до злоупотребе службеног положаја, остаје питање, одакле тужиоцу атрибут ратни.

"Чувари нису учествовали у ратним збивањима, једино су чували лица под истрагом или осуђене. Ако то све ставимо у контекст дужности и обавезе, остаје отворено питање, анализирајући исказе оштећенх, на сумњајући да су од некога задобили повреде, не знам колико ћемо данас са ове временске дистанце, ваљано да оквалфикујемо извршиоца радње. Случај Миленковића не спада у ратне злочине, јер није активни учесник рата, сукоба или побуне, спада у ред цивилног третирања", рекао је адвокат Јокановић у уводној речи.

Тужилац Ате Дема, наводећи да "има част што у овом и у другим случајевима ратних злочина" може да их изнесе и обелодани, пренео је делове оптужнице од 26. децембра 2023. године, којом се Миленковић терети да је у периоду ратних дејстава на Косову 1998-1999. у Приштини и Липљану, "систематски малтретирао затворенике Албанце, мучећи их разним алатима као што су гумени штапови, металне шипке, електрични каблови, водоводне цеви, ударци ногама и рукама, све до пребијања, наношења телесних повреда".

Миленковић је оптужен да је злочин извршио у саизвршилаштву са другим затворским службеницима, Љубомиром Чимбуровићем, бившим директором Окружног затвора у Приштини, Предрагом Брадићем и Миливојем Ивићем, бившим затворским чуваром,

Жртве су, наводи се у оптужници, објасниле да су после премлаћивања осећале јаке болове у целом телу, да су претрпеле психичко насиље, да су остављани без хране скоро недељу дана, озбиљно им угрожавајући животе и услед тога и непрекидног премлаћивања, доживљавали су стање анксиозности и страха.

Бранилац оптуженог адвокат Дејан Васић поновио је судији позив за испитивање актуелног премијера у Приштини Аљбина Куртија, који је, док је Миленковић службовао у затвору, био затвореник.

“Ми смо данас добили сагласност тужиоца, а суд ће одлучити да ли ће тај сведок бити саслушан, а сигуран сам да Драгиша врло добро зна, да се сећа тог времена, а свега тога што су заједно преживели за време рата. И то би био један од кредибилних сведока. У свом обраћању везано за то саслушање премијер је рекао, да ће доћи у својству које му суд буде одредио. Ми га нисмо позвали да говори било шта, осим истине шта се десило у том времену, а што се односи на конкретно Драгишино деловање и понашање у Окружном затвору у Приштини у том времену", рекао је Васић.

Тужилаштво је предложило 16 сведока, а први би требало да буду испитани 6. јуна, када ће суђење бити настављено.

Миленковић је један од деветорице, углавном Срба, које је полиција ухапсила прошле године на КиМ, због сумње да су починиле ратне злочин против цивилног становништва.

Поред Миленковића ухапшени су Златан Арсић, Жарко Зарић, Момир Пантић, Илија Елезовић, Драган Миловић, Зоран Костић, Милош Пљесковић и Шаћир Љутвија.

Током прошле године Тужилаштво у Приштини подигло је 15 оптужница у вези са кривичним делом ратни злочин против цивилног становништва. Осам оптужница је подигнуто у одсуству а седам, једна је у случају Миленковића, против особа које су у притвору.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије