Читај ми!

Дачић за РТС: Многи су схватили да у резолуцији о Сребреници није реч о злочинима, већ о политизацији

Многе земље су приликом гласања о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН схватиле да уопште није реч о злочинима, нити о бризи за муслимане или Бошњаке, већ да је реч о политизацији тог питања, рекао је за РТС потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић. Истакао је да је реч о потреби да Запад због себе гласа за ту резолуцију да би оправдао своје дејствовање деведесетих година на нашим просторима и да би оправдао и агресију 1999. године и да су Срби били главни злочинци и главни кривци за распад Југославије.

Потпредседник Владе за спољну политику и безбедност и министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је за РТС да мисли да се у четвртак приликом гласања резолуције о Сребреници најмање гласало о томе какав је карактер злочина.

"То је суштина зашто толико мали број гласова има за резолуцију. Кад кажем толико мали, мислим на онај број који су они очекивали. Они су баратали са тим да већ имају обезбеђене две трећине оних који би гласали за, што је можда тачно било у тренуцима док се Србија није укључила у целу акцију", рекао је Дачић.

Оценио је да су многе земље схватиле да уопште није реч о злочинима, нити о бризи за муслимане или Бошњаке, већ да је реч о политизацији тог питања.

"Реч је о потреби да Запад због себе гласа за ову резолуцију, јер ово је Западу потребно. Ово није потребно ни муслиманима, ни Србима, ни Хрватима. Западу су потребне овакве резолуције да би оправдао своје дејствовање деведесетих година на нашим просторима, да би оправдао и агресију 1999. године, да би рекао да су Срби били главни кривци за распад Југославије и главни злочинци", навео је потпредседник Владе.

На питање због чега се то дешава сада, готово 30 година касније, Дачић је одговорио да они то до сада нису успели да унесу у правну архиву Уједињених нација, пошто су покушавали да то ураде преко Савета безбедности и нису успели.

"Русија је ставила вето и зато су ишли на Генералну скупштину УН да немате право вета. Исто тако, ова тачка је дефинисана као кулутра мира. Значи, то није тачка под којом би се гласало двотрећинском већином, него простом већином. Иако Повеља УН говори о томе да се о важним питањима гласа двотрећинском већином, неко је проценио да ово није важно питање. Па ако није важно питање, што се сада уопште о томе расправља", навео је Дачић.

"Резолуција у Сребреници је нелегална у два случаја"

Како је оценио, резолуција о Сребреници је нелегална у два случаја.

"Зато што прво, не стоји никакав легитимитет, нити легалитет Босне и Херцеговине, јер Председништво није донело ту одлуку. И друго питање, јесте да Генерална скупштина нема право да ставља на дневни ред нешто што је на дневном реду Савета безбедности без одобрења Савета безбедности, а прошле недеље је била седница Савета безбедности о БиХ", нагласио је Дачић.

Додао је да сматра да је већина земаља схватила да је реч о политичкој резолуцији која има за циљ кажњавање Србије, односно упозоравање да мора да се води спољна политика која би била у складу са интересима западних земаља.

"Оно што је главни закључак јесте свакако да треба да максимално поштујемо земље које су гласале против ове резолуције и, ако могу да јасно поручим онима који се у нашој земљи залажу за праћење западне политике, односно за заоштравање санкција Руској Федерацији и Кини, да кажем да је ово један шамар за њих. Зашто? Зато што мислим да више никада не треба да се јаве на ту тему, јер да нису те земље гласале за нас, а и да водимо политику да се са њима свађамо и да уводимо санкције Никарагви, Венецуели, Белорусији, Русији, Кини, Сирији и свима осталима, ми бисмо имали један глас, а питање је да ли бисмо имали и тај један, да ли би наше власти гласале за интересе Србије", нагласио је Дачић.

Говорећи о гласовима европских земаља, потпредседник Владе је рекао да то показује где су главни правци и центри спољне политике Србије и да је немогуће убедити Велику Британију, Француску, Немачку и САД да гласају за наше интересе, али да мора да се ради са земљама које нису у жижи западних интереса.

"То значи да им будемо посвећени, а то значи и да им будемо пријатељи, а не сада чим смо ово завршили, да смиђљамо шта ћемо да радимо против Северне Кореје, као да је Северна Кореја наш непријатељ, а гласала је за нас", навео је Дачић.

Истакао је да се не може ништа учинити против земаља које су гласале за резолуцију и подсетио да је свега десетак земаља гласало за резолуцију САД о проглашењу Јерусалима за главни град Израела.

"САД су претиле свима редом да ће то да се одрази на њихове билатералне односе, али нису хтели људи да гласају за тај предлог, а сад једна мала Србија је успела да добије ипак значајан број гласова, било да је реч о гласовима против или о уздржаним гласовима. Јер ако гледате 84 земље од 193, на то треба гледати, видите да се већина земаља није придружила овој резолуцији", истакао је Ивица Дачић.

Истакао је да односи са земљама које су гласале за не могу да се прекидају, али треба да се евидентирају.

"Сутра ће доћи неко ново гласање. Сутра ће доћи неко питање Косова, на пример, на дневни ред. С тим што мислим да је ова тема која је сада била на дневном реду је специфична и она је неупоредива са било којом другом. Да је Косово било на дневном реду, ми бисмо ту победили, ја мислим, са два, три пута већим бројем гласова, директним гласовима у нашу корист", оценио је Дачић.

"Домети резолуције ће бити мањи од очекиваних, пошто није донета консензусом"

Нагласио је да ће, самим тим што резолуција није донета консензусом и апсолутном већином, њени домети бити знатно мањи од очекиваних.

"Замислите каква је то иронија за Србе, да су Немци и Турци били главни креатори текста те резолуције. И сада, знате, то је толико лицемерно у односу на наш народ, да вас неко ко вас је убијао и вршио геноцид и етничко чишћење вековима, да сада он вама држи нека политичка и морална предавања о свему томе", истакао је Дачић.

Додао је да су Немци признали Холокауст зато што су били поражени.

"Они су признали кад је Стаљин ушао у Берлин. Јесу, па свако би признао. Кад је Хитлер извршио само убиство. А Хрвати су се борили и кад је Хитлер извршио самоубиство. Они су и даље веровали у нацизам", рекао је Дачић.

Истакао је да овакве резолуције нису правно обавезујуће и да ће ефекти у смислу тог дана и догађаја због броја гласова бити ограниченог домета.

"Индиректни су ефекти у смислу изазивања подела у региону, изазивања различитих акција које могу тек да уследе. Као што сте чули од Бошњака, односно муслимана и њихових политичара, многи од њих сада већ размишљају о томе да би могли да покрену неке поновне тужбе, ревизије тих тужби. Прошли пут су они покушавали да изврше ревизију тужбе пред Међународним судом правде и Међународни суд правде је то одбио зато што они нису имали правну легитимацију, јер нису имали одлуку Председништва, а неће имати ни сада", истакао је Дачић.

Додао је да живимо у таквом свету да када мислите да нешто није могуће, не значи да ће тако и да буде, пошто, како је рекао, право понекад устукне испред политике.

Дачић је навео да постоје и покушаји ревизије Дејтонског споразума и да се то односи и на Хрвате и да Срби и Хрвати имају сличне проблеме са муслиманским фактором који жели да буде доминантан и жели да БиХ буде унитарна држава.

"За Србију је прихватљиво све што је у складу са Дејтонским споразумом и што је део договора сва три народа"

Говорећи о позицији Србије о најави Милорада Додика да ће колегама у Сарајеву бити упућен предлог за мирно раздруживање, Дачић је рекао да је за Србију прихватљиво све што је у складу са Дејтонским споразумом и све што је део договора сва три народа и оба ентитета.

"Ми поштујемо територијални интегритет Босне и Херцеговине, као што поштујемо интегритет и уопште самосталност Републике Српске и реаговаћемо против сваког покушаја нарушавања Дејтонског споразума, односно укидања Републике Српске", навео је Дачић.

Поручио је да ће се и даље борити и да су то теме о којима се вековима говори.

"Па о чему у Горском вијенцу пише чувени Његош. Па пише о истрази потурица. Па то је убијање оних који су узели муслиманску веру. И сад, Црногорци ће да гласају о томе, па они су утемељивачи геноцида над муслиманима. Зашто то говорим? Зато што тако муслимани говоре. И сада су они дошли и причају о томе да је ово геноцид. Па добро, следећи пут ће бити и та тема на дневном реду. Ако неко мисли да се то односи на некога другога, сва та морална, политичка батина има два краја. И долази увек по своје. Ми смо чиста образа. Ми осуђујемо тај злочин у Сребреници. Осуђујемо га зато што је он најмање ишао наруку српском народу. И још је Милошевић осуђивао тај злочин зато што је сматрао да је то нама нанело велику моралну штету", истакао је Дачић.

На крају је упитао, ако је у Сребреници био геноцид, која би реч онда требало да се употреби за Јасеновац.

"Ако је то геноцид који заслужује да буде у резолуцији Генералне скупштине, зашто не заслужује геноцид у којем је страдало сигурно 50 пута више људи", рекао је Ивица Дачић.

недеља, 14. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару