Немачка има уводну реч на седници ГС УН - могуће да и Грчка гласа за резолуцију о Сребреници

Делегација Србије у Њујорку добила је информацију да ће Немачка једина имати уводну реч на седници Генералне скупштине УН у четвртак као и да ће тражити подршку за предлог резолуције о Сребреници, сазнаје РТС. Како сазнајемо, постоји велика могућност да ће Грчка гласати за Резолуцију.

Стална представница Немачке у УН Антје Леендертсе представиће Резолуцију у Генералној скупштини УН, а после тога се очекује одговор председника Србије Александра Вучића.

Извор РТС каже да је Антје Леендертсе била најактивнија "у антисрпској кампањи и у прикупљању гласова за резолуцију, између осталог, путовала у Кенију и латиноамеричке земље борећи се за сваки глас против српског народа".

Делегација Србије на челу с председником Вучићем борави у Њујорку, где ће 23. маја присуствовати седници Генералне скупштине УН на којој ће се разматрати предлог резолуције о Сребреници.

Предлагачи резолуције о Сребреници су Немачка и Руанда, а међу коспонзорима су Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Француска, Хрватска, Италија, Словенија, Северна Македонија, Шведска, Турска, Велика Британија и Сједињена Америчке Државе.

Стална мисија Србије при УН је апеловала на коспонзоре резолуције да, у интересу свих, пре свега народа у БиХ, али и свих чланица УН, повуку текст резолуције, како државе чланице не би биле доведене у позицију да гласају о осетљивом питању које захтева консензус.

После Црне Горе - и Грчка

Како сазнајемо, постоји велика могућност да ће Грчка гласати за Резолуцију.

Грчке власти се позивају на црногорске амандмане и чини се, каже извор РТС-а, "да је то била смишљена акција против Србије и да им је то довољан разлог да подрже Резолуцију о геноциду".

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије