Читај ми!

Ђурић: Очекујем борбу до последњег тренутка у Њујорку

Велика и снажна борба траје у Њујорку, поручује шеф српске дипломатије Марко Ђурић и истиче да је у току састанак председника Вучића са тимом српских диломата у Њујорку. На седници Генералне скупштине УН у четвртак разматраће се предлог резолуције о Сребреници.

Очекујем тешку борбу и борбу до последњег тренутка, поручио је министар спољних послова Марко Ђурић из Њујорка где је допутовао са председником Србије Александром Вучићем.

“Разматрамо државу по државу, улажемо додатне напоре и сагледамо шта можемо да урадимо у ових преосталих нешто више од 48 сати”, рекао је Ђурић.

Указао је да је извесно да ће бити интензивна дипломатска активност и да ће бити озбиљна борба.

"Притисак са којим се суочавамо не само ми, већ и земље које се изјашњавају о овој теми, је огроман и тога треба да будемо свесни. Паралелно са нашим лобистичким напорима трају лобистички напори и притисци земаља које су 20 пута јаче, неке од њих и више од тога од Србије", додао је Ђурић.

“Земље које се изјашњавају, афричке, азијске и латиноамеричке земље, суочавају се буквално у појединим сегментима и у појединим ситуацијама и са политичким уценама. Међутим, оно што могу да кажем, јесте да сав кредибилитет који држава Србија има и који смо кроз деценије, и кроз Покрет несврстаних и кроз економску сарадњу, али и кроз принципијалну политику по којој смо постали познати, данас употребљавамо”, рекао је Ђурић.

"Немам сумње да ће делегација Србије учинити све што је могуће"

Очекујем тешку борбу и очекујем борбу до последњег тренутка, али немам никакве сумње да ће делегација Србије, предвођена председником, учинити апсолутно све што је људски могуће, улажући апсолутно све од политичког, државног кредибилитета, да бисмо извукли најбољи могући резултат за Србију, поручио је шеф српске дипломатије.

“Пре месец дана ово је била готова, завршена ствар. Нико није ни очекивао да ће се неко усудити да се супротстави нечему што је већ било зацртано унапред као политичка осуда Србије, као стварање једне моралне стигме коју би требало да носе не само садашње, већ и, нажалост, будуће генерације и да практично уз Холокауст, геноцид у Руанди, догађај у којима су умрли милиони људи, убијени милиони људи и Срби буду означени практично на посредан начин као одговорни, као морално криви пред савешћу човечанства”, додаје Ђурић.

“Ми смо се супротставили тој врсти неправде, супротставили смо се прављењу вештачке хијерархије међу жртвама у којој и српске и друге жртве не би била обележене на одговарајући начин, а Србији би била залепљена етикета. Kоспонзори резолуције нарочито нису очекивали и нису желели сценарио у којем се ми овако активно супротстављамо. Мислим да ће то уродити одређеним плодом. Не бих да дижем очекивања претерано, али сасвим сигурно да ствари не пролазе и да неће проћи на начине које су аутори ових резолуција замислили”, нагласио је Ђурић.

"Наша аргументација је чврста"

Поновио је да се све државе које се изјашњавају суочавају са огромним притиском неких од најразвијенијих западних земаља.

“И разговарати у таквим околностима није ни мало једноставно. Али, опет, понављам, наша аргументација је чврста. Ми се, борећи се за нашу позицију, боримо за регионалну стабилност, боримо се за добре међуљудске односе између народа у нашем региону, против подела, против свађа, али и против хијерархије међу жртвама”, навео је Ђурић.

На питање да ли ћемо после овог гласања имати више пријатеља или више партнера у свету, Ђурић каже да ћемо сасвим сигурно имати много више оних који нас поштују због тога што нисмо дозволили да будемо згажени и због тога што смо подигли свој глас за заштиту наших интереса.

“А нашу мрежу пријатељства ми морамо да наставимо да градимо. Дакле, ми смо у послу стварања мреже пријатеља и мреже оних који разумеју позицију Србије. Не само по овој изузетно тешкој теми, већ и по многим другим темама, то смо видели и код Експа, где је Србија успела да добије домаћинство једној од најпрестижнијих светских изложби у конкуренцији са неким од највећих сила света”, поручио је Ђурић.

"Неко жели да свађа комшије и отвара старе ране"

Сутра нас очекује десетине састанака, додаје Ђурић.

“У среду нас очекује још активности, али сасвим сигурно да нас очекује до самог последњег тренутка интензивна плејада потеза са наше стране који имају за циљ да зауставе противнике наше позиције у намери да Србији лупе овај срамни жиг. Дакле, на нашој страни је искрена и истинска жеља да нашу земљу и наш народ дугорочно заштитимо од једне стигме”, нагласио је Ђурић.

Истакао је да ће по сваку цену сачувати Србију.

“И по сваку цену ћемо се овоме супротстављати, а какав год резултат да буде на крају остаће записано да велики део човечанства није подржао овако нешто. И да је било и европских, и афричких, и азијских, и латиноамеричких земаља које то нису подржале, да је било много исламских земаља које то нису подржале, зато што ово није питање сукоба између нас и Бошњака и није питање међунационалних односа. Неко жели да свађа комшије, неко жели да отвара старе ране. Ми не желимо да им дозволимо нити да нама лупају стигму, нити да дестабилизују наш регион, нити да од Србије праве крпу”, закључио је Ђурић.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је уочи пута, са председником Републике Српске Милорадом Додиком, молебну у Храму Светог Саве на Врачару. Вучић је од патријарха Порфирија затражио благослов да иде у Њујорк да се бори за будућност земље.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије