Читај ми!

Брнабић са секретаром општинског комитета Пекинга о продубљивању сарадње двеју земаља

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић састала се са чланом Политбироа Централног Коминета Комунистичке партије Кине и секретаром општинског комитета Пекинга, Јин Лијем и поручила да су посете високих кинеских званичника јако значајне за додатно продубљивање сарадње две земље.

Ана Брнабић је, током разговора, истакла да се Србија суочава са различитим притисцима и изазовима због чега је посебно захвалила на подршци пријатељске Кине на координисаном наступу у међународним организацијама што је, како је оценила, од нарочитог значаја у овом тренутку.

Додала је да прилика да поново угосте председника Си Ђинпинга у Србији представља велико задовољство и част како за председника државе, Александра Вучића, тако и за саму Србију и нагласила да је та посета резултирала многим важним договорима.

Секретар општинског комитета Пекинга, Ли нагласио је да НР Кина обраћа посебну пажњу на Србију и јачање свих видова сарадње зарад добробити оба народа, а посебно уважавајући то што су Београд и Пекинг, како је рекао, "братски градови" већ 44 године, као и да је то братимљење било прво братимљење Пекинга са градом са европског континента.

Он је изразио спремност да НР Кина помогне Србији поводом припреме специјалозоване изложбе ЕКСПО 2027.

Саговорници се сагласили да се препознате области и виђење свеукупне сарадње двеју земаља у потпуности поклапају и да су поносни на изванредне односе, стратешко партнерство и изузетно квалитетан и интензиван политички дијалог на свим нивоима.

Такође, истакли су да ће сарадња у будућности у разним областима попут науке, иновационог стваралаштва, биотехнологија, вештачке интелигенције, пољопривреде и других, додатно оснажити челични однос наших земаља.

Закључено је да је парламентарна сарадња веома добра и да ће учешће делегације Србије са потпредседницом скупштине и председницом Одбора за спољне послове Марином Рагуш на челу, која ће копредседавати Четвртим састанком Комисије за сарадњу Србије и Кине у јуну, потврдити улогу и значај који има парламентарна сарадња наше две земље.

Делегација Комунистичке партије Кине коју предводи Јин Ли, члан Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Кине и Секретар градског комитета Пекинга допутовала је раније данас у Београд.

"Овде смо да реализујемо заједничко залагање председника Кине Си Ђинпинга и председника Србије Александра Вучића", рекао је Јин Ли током дочека на аеродрому кинеске делегације, која је у Србију стигла на позив Српске напредне странке.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару