Читај ми!

Вучевић: Габон неће гласати за резолуцију о Сребреници

Председник Владе Милош Вучевић рекао је да га је председник Владе Габона Рејмонд Ндонга Сима обавестио да та земља неће гласати за резолуцију о Сребреници о којој ће се расправљати у Уједињеним нацијама.

Премијер Сима нас је обавестио да њихова држава неће гласати за предложену резолуцију у УН о такозваном геноциду у Сребреници, на чему смо им неизмерно захвални, рекао је Вучевић на заједничкој конференцији за новинаре након потписивања споразума о сарадњи између две земље у области спорта и одбране.

"Ми смо наравно упознали премијера и делегацију из Габона са позицијом Србије о тој резолуцији, не потцењујући и не умањујући ратни злочин који се тамо догодио и не оспоравајући индивидуалну одговорност било кога ко је евентуално учествовао у извршењу тих кривичних дела", рекао је Вучевић.

Вучевић је додао да је резолуција припремљена супротно унутрашњим процедурама Босне и Херцеговине и без консултација и да ће довести до додатних ескалација и погоршања и међуетничких односа у самој Босни и Херцеговини. 

"Нема ничег новог у мом одговору, оно што желим да кажем је да је Габон константан у својим позицијама, у пријатељству, ми желимо да одржимо позицију коју имамо већ много година. То само желим да подсетим", рекао је председник Владе Републике Габон одговарајући на питање о предстојећем гласању у Њујорку.

Председник српске владе је нагласио да Габон подржава територијални интегритет, суверенитет и целовитост Републике Србије. 

"Габон је једна од држава која је у претходном периоду повукла признање тзв. Косова, што је за нас од непроцењивог значаја и потврда наших добрих и искрених односа, који трају још из Покрета несврстаних, а и дан-данас имају снажан потенцијал", рекао је Вучевић. 

Непосредно пред конференцију за новинаре министар одбране Србије Братислав Гашић је са министарком одбране Габона Брижит Онканова потписао Споразум о сарадњи у области одбране, док је министар спорта Србије Зоран Гајић са Онкановом потписао Меморандум о разумевању у области спорта. 

За премијера Габона испред Палате "Србија" приређен је свечани дочек. 

четвртак, 20. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије