Читај ми!

Конфузан исказ сведока на суђењу Слађану Трајковићу за ратни злочин у Приштини  

Током суђења Слађану Трајковићу у Приштини, сведок који тврди да је био међу Албанцима које је полиција окупила на гробљу у Вучитрну маја 1999. године, дао је више нелогичних исказа. Бехрам Тахири, сведок тужилаштва, рекао је да је једино Трајковића препознао на гробљу, који га је, како тврди, спасао, иако је раније рекао да је препознао укупо пет особа. Изменио је исказ и на питање да ли је после догађаја у Вучитрну поново видео Трајковића.

У наставку суђења Слађану Трајковићу у Приштини, сведок тужилаштва Бехрам Тахири изјавио је да је био међу Албанцима које је у мају 1999. године полиција окупила код гробља у Вучитрну, али да га је из групе људи, за коју су причали да ће бити погубљена, извукао оптужени.

Рекао је да је на хиљаде људи доведено на место око гробља, а да је после одвајања деце и жена око хиљаду мушкараца одвезено камионима, те да је њега и двојицу браће спасао Слађан Трајковић.

"Слађан ме је ослободио да не идем у камион. Мислио сам да ће они лакше да се спасу и сео сам. У том тренутку ме је видео Слађан и рекао ми је, Бајраме седи овде, рекао ми је на албанском језику", испиричао је Тахири.

Потврдио је да је са Трајковићем био комшија у селу Невољане код Вучитрна. Критичног дана код гробља Слађана је видео у униформи и међу полицајцима је препознао само њега.

"Слађан је био у униформи и знао сам га, јер ми је био комшија, веома близу, били смо из истог села", рекао је сведок. Каже да је познавао и Слађанове родитеље, да је са њима имао добре односе. На питање да ли је након рата срео Слађана, сведок је рекао да није никада после.

Недоследности у исказу сведока

Тахири је у првој изјави полицији навео да је међу полицајцима код гробља у Вучитрну препознао пет лица, укључујући и Трајковића. У данашњем сведочењу рекао је да је међу полицајцима познао само Трајковића.

На констатацију браниоца адвоката Дејана Васића да се изјаве сведока данас и раније не поклапају, па тако и тврдња да никада након рата није видео Слађана Трајковића, сведок се током испитивања присетио да је Слађана виђао у Бошњачкој махали у Северној Митровици, у косовској полицијској униформи.

На питање адвоката зашто га није одмах пријавио, сведок је рекао да је због тога што је “Слађан био у полицијској униформи косовске полиције”.

Адвокат Васић је указао судији да сведок Тахири није први који мења исказ и најавио да ће против сведока који су мењали исказе поднети кривичну пријаву.

Адвокат Дејан Васић је медијима након окончања данашњег сведочења рекао да је сведок Тахири потврдио оно што је одбрана од почетка говорила да је Трајковић пуно учинио за Албанце који су се тог дана нашли на гробљу у Вучитрну.

"Он је сам, (Трајковић), по некој рачуници преко 15 чланова различитих породица из свог села и колико је год то могао и успео, спасао. И сведок је то потврдио пред судом. Једним делом његовог исказа нисмо задовољни. Његово сведочење иде у корист суштински тог хуманог дела и Слађановог деловања у то време и суштински његове личности. Да је он увек био особа која ако, није могао да помогне, није одмогао", рекао је Васић.

Адвокатица Јелена Кривокапић је мишљења да данашњи исказ сведока Бехрама Тахирија није тако лош за Слађана, у оном делу где сведок признаје да је Слађан помогао њему и његовој породици, па је чак потврдио још двема фамилијама.

Додала је да је приметила код свих сведока укључујући и данашњег, да су конфузни.

"Они и на јасна питања одговарају конфузно. Иду широко у ширину. Рецимо одбрана пита једно, а они оду па прошире то. Не примећујем те конкретне одговоре како код осталих тако и код овог сведока. И друго, контрадикторне су им изјаве које су давали рецимо раније пред полицијом, Еулексом. Сад се појављују још и неке друге особе пред којима су они давали изјаве, које они називају истражитељима. Међутим видећемо да ли су они заиста били истражитељи и ко је узимао те изјаве од њих", пренела је адвокатица.

Подвлачи да немају разлога ни за претерано задовољство, ни за незадовољство, те да је сведок потврдио део који је одбрани врло битан, да је Слађан помагао људима којима је могао да помогне, где је био у ситуацији, јер су била таква времена да ни он није могао сваком да помогне.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије