Читај ми!

Француска, Немачка и Италија: Приштина није испунила услове за Савет Европе, нема напретка по питању ЗСО

Француска, Немачка и Италија упутиле су писмо Аљбину Куртију у коме јасно истичу да Приштина није испунила услове међународне заједнице по питању чланства у Савету Европе с обзиром на то да није направљен ни један конкретан корак ка формирању ЗСО. Вјоса Османи тврди да није консултована од стране владе у Приштини о садржини писма упућеног Савету Европе, у којем је најављена припрема Нацрта статута за Заједницу српских општина.

"Нажалост, кораци које предлажете не решавају хитну потребу за конкретним корацима ка успостављању Заједнице општина са српском већином и ризикују даље подривање дијалога који води Европска унија", наводи се у писму у које је објавио Албаниан пост.

Указују да је нацрт статута који је представио специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак солидан модел како треба да изгледа ЗСО.

"Прво, нацрт статута који је представио специјални представник за дијалог Мирослав Лајчак није 'џентлменски предлог'. То је солидан модел, пажљиво израђен уз помоћ европских правника и експерата, заснован на постојећој најбољој пракси. Размотрите све своје црвене линије, укључујући Уставни суд и правни оквир. Још једном да нагласимо, ми не желимо нефункционално Косово. ЗСО се ни по чему не може поредити са Републиком Српском", поручују из Италије, Француске и Немачке.

Достављање нацрта представницима Савета Европе, како поручују, не би представљало корак напред "јер њихово мишљење неће бити правно обавезујуће". Истичу да се напредак може остварити једино слањем тог документа Уставном суду. 

У писму се осврћу и на предлог Куртија да изради нови нацрт, истичући да тако нешто не би било ни примерено ни примењиво.

"Ваш предлог за припрему новог нацрта уз консултације са актуелним градоначелнцима северних општина није ни примерен ни примењив због тренутних прилика у овим општинама. Премијеру, да будемо јасни: Постоји реалан ризик да без одлучног напретка у Заједници пријава Приштине у Савет Европе неће добити довољну подршку држава чланица. Кретање напред у складу са смерницама које је предложила Квинта демонстрирало би вашу посвећеност правима мањина, чиме би се ојачала позиција Косова и поново подстакао дијалог који води ЕУ", прецизира се у писму.

Италија, Француска и Немачка напомињу да искрено верују у Куртијево лидерство и у то да ће донети исправну одлуку.

"Ово је једини начин да осигурате успех ваше пријаве. Ваше акције и одлуке у овом критичном тренутку биће одлучујуће за аспирације Приштине за чланство у Савету Европе. Лопта је у вашем пољу. Искрено верујемо у ваше вођство", закључује се.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије