Општинске изборне комисије одбиле неке листе због недостатака

Општинске изборне комисије одбиле су да прогласе изборне листе "Бирамо Нови Београд", "Бирамо Вождовац", као и листу покрета "Крени-Промени" на Врачару због одређених недостатака.

Градска изборна комисија општине Нови Београд донела је закључак којим се налаже групи грађана "Крени-Промени - Нови Београд" да у року од 48 часова уклоне недостатак изборне листе тако што ће исправити име, односно име и презиме два кандидата на својој листи.

Иста изборна комисија је усвојила приговор једног грађанина и одбацила проглашење изборне листе "Бирамо Нови Београд" (коалиција странака ДС, Зелено леви фронт, Еколошки устанак, Народни покрет Србије, Ново лице Србије, ПСГ), јер два кандидата са те изборне листе, Чукић Дејан и Љиљанић Горан немају право да бирају и буду бирани на територији општине Нови Београд.

Како се наводи у образлоззењу, они су променили пребивалиште у последњих 11 месеци, што није у складу са Законом о допунама закона о јединственом бирачком списку који је ступио на снагу 11. маја.

Изборна комисија градске општине Врачар донела је решење по коме се одбија проглашење листе "Др Саво Манојловић - И ја сам Врачар - Крени-Промени", јер на листи нису испоштовали законска правила о заступљености полова, односно од 26. до 29. места стоје четири кандидата истог пола.

Из истог разлога је изборна комисија у Обреновцу одбацила предлог листе поднете од стране Влашке странке Мост.

Иста изборна комисија донела је закључак којим се налаже коалицији "Бирамо Обреновац" да у року од 48 часова отклони више различитих недостатака који постоје на изборној листи.

Изборна комисија градске општине Вождовац донела је решење којим одбија проглашење листе "Бирамо Вождовац", јер на изборној листи од 36. до 40. места нису имали два припадника једног пола, односно три припадника другог пола, као што је предвиђено законом.

По решењу исте изборне комисије одбацује се листа групе грађана "Крени-Промени Вождовац", јер је неуредна, односно на обрасцу који су поднели се не налази име листе.

Изборна комисија градске општине Сопот наложила је коалицији "Бирамо Сопот" да у року од 48 часова отклони недостатке изборне листе које су сметња за њено проглашење, тако што ће Изборној комисији доставити најмање 95 недостајућих правно ваљаних потписа, оверених најкасније 12. маја.

Изборна комисија нишке општине Пантелеј донела је закључак по коме се налаже Новом лице Србије (Милош Парандиловић) да у року од 48 часова отклони недостатак изборне листе тако што ће доставити 14 правно ваљаних потписа бирача.

Градска изборна комисија Кикинде донела је решење по коме се одбија проглашење изборне листе "Кикинда у срцу", јер назив изборне листе није у складу са законом, односно није наведено у називу листе да је у питању група грађана.

Против ових решења подносиоци изборних листа имају право приговора у року од 48 часова.

Збирне изборне листа за предстојеће изборе треба да буду закључене 17. маја.

Рок за подношење изборних листа истекао је у недељу, 12. маја, у поноћ.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије