Истекао рок за предају листа, на локалне изборе излазе и странке које бојкотују у Београду

Рок за предају изборних листа за локалне изборе расписане за 2. јун је истекао, а на њима ће у Београду учествовати најмање 11 листа које су проглашене, а још три су предате синоћ. Избори за Скупштину града Београда расписани су за 2. јун, а тада ће се одржати и избори за 17 градских општина. Истог дана избори ће бити одржани у 66 јединица локалне самоуправе, међу којима је и 14 градова у Србији.

Док су поједине странке остале при ставу да бојкотују изборе у главном граду, оне ће учествовати на локалним изборима у другим општинама и градовима.

Тако ће у Новом Саду на локалне изборе изаћи Странка слободе и правде, СРЦЕ и Нови ДСС, које ће учествовати на изборима и у неким другим местима. Градска изборна комисија у Београду је до сада од поднетих 14 листа, прогласила 11, а чека се још проглашење листе Сава Манојловића, Саше Радуловића и листе "Ми - глас из народа".

Опозиција која је била окупљена у коалицији "Србија против насиља" као и коалиција НАДА су се после дужег размишљања поделили на оне који учествују и на оне који су тврдили да неће изаћи на изборе.

После више разговора са председницом Народне скупштине Аном Брнабић о побољшању изборних услова, који су почели 1. априла, Демократска странка, ПСГ, Зелено-леви фронт, Ново лице Србије, Народни покрет Србије, Еколошки устанак су одлучили да наставе разговоре и изађу на локалне изборе под слоганом "Бирам борбу", што је значио крај коалиције "Србија против насиља".

Странка слободе и правде, СРЦЕ и коалиција НАДА су тада најавили да неће изаћи на предстојеће изборе јер, како су навели, "то за њих нису избори", али се то, како је време показало, није односило на све општине и градове у којима се они организују.

У међувремену се на опозиционој сцени, као учесник избора, појавио лидер покрета "Крени - промени" Саво Манојловић који је најавио и кандидатуру за градоначелника Београда. Његов покрет ће наступити на изборима и у Новом Саду и Нишу.

На изборе у свим градовима и општинама листа окупљена око СНС која носи назив Александар Вучић наступа у широкој коалицији са више странака међу којима су СПС, Заветници, СРС, СДПС, ЈС, ПУПС, ПС.

Проглашене листе за Београд

Листа "Александар Вучић - Београд сутра" предата је и проглашена прва у Београду. Ова изборна листа има укупно 110 кандидата за одборнике у Београду, а први на листи је кандидат за градоначелника Београда Александар Шапић, а на листи је и министар финансија Синиша Мали.

Проглашене су и листе:

Руска странка - Срби и Руси браћа заувек,

Група грађана: "Ћале, ово је за тебе - Петар Ђурић",

Група грађана "За зелени Београд - Кад не, ако не сад - Др Дејан Жујовић

1 од 5 милиона - Београдски фронт - Ритам града - Душан Теодосијевић

"Бирамо Београд" - Добрица Веселиновић - Милош Павловић

"Ми, снага народа", професора доктора Бранимира Несторовића

"Народна листа - Кључ за победу (Народна странка - Владимир Гајић, Нова Србија - Велимир Илић)

Покрет "Живим за Србију - др Јована Стојковић"

"Београд наш град“ – Василиос Провелеггиос – Маријана Ивовић Вукотић – др Ферид Булић – Коалиција СНАГА

Унија Рома Србије - за Београд

Београд је свет - Странка правде и помирења - Усаме Зукорлић.

У Нишу предато 12 изборних листа

Градској изборној комисији у Нишу предато је укупно 12 изборних листа, а за сада је проглашено седам листа, док њих пет чека одобрење ГИК-а.

За разлику од Ниша и Београда где не учествују, Странка слободе и правде ће заједно са Демократском странком и Новим лицем Србије изаћи на локалне изборе у Сурдулици, док ће у коалицији са Двери и ПОКС-ом наступити у Алексинцу, пишу Јужне вести.

У Новом Саду ће такође изаћи странке које су у Београду најавиле бојкот, па је тако новосадски одбор Странке слободе и правде саопштио да је Градска изборна комисија Нови Сад потврдила листу "Удружени за слободни Нови Сад".

На листи су Нова Демократска странка Србије, Покрет обнове Краљевине Сбије, ССП, Народни покрет Србије, Демократска странка, Србија центар - СРЦЕ, Покрет слободних грађана, Зелено-леви фронт, Еколошки устанак, Покрет за преокрет и покрет "БРАВО" и Лига социјалдемократа Војводине – Војвођани. Носиоци листе су Владимир Врсајков и Борислав Новаковић, а први на листи је Милош Тубић.

Збирне изборне листе и бирачки списак до петка

Према допунама Закона о јединственом бирачком списку, које је усвојила Скупштина Србије, бирачи који су променили пребивалиште после 3. јула 2023. године неће моћи да гласају на новој адреси на предстојећим локалним и београдским изборима.

Како је утврђено Роковником за спровођење изборних радњи, 17. мај је рок када треба да се утврде и објаве збирне изборне листе, а тада треба да се закључи и бирачки списак.

четвртак, 04. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару