Читај ми!

Угоститељи и трговци у српским срединама око Приштине не примају динаре

Већина трговинских и угоститељских објеката у централном делу Косова и Метохије престало је данас да обавља наплату робе и услуга у динарима, страхујући од примене уредбе Централне банке о кажњавању у случају трговања страним валутама, изузев евром.

У српским срединама око Приштине до јуче се трговало динарима, а из предострожности и непознаница у вези са применом дела уредбе о кажњавању, власници продавница, кафића и кафана, престали су да примају и тргују динарима.

Из Централне банке се још нису огласили поводом истека транзиционог периода, одређеног како би се грађани прилагодили новим правилима монетарног и платног промета.

Медији у Приштини наводе да ј једна од најважнијих мера ублажавања примене уредбе о евру ако једином средству плаћања, односила на непримењивање новчаних казни и административних мера, као што је забрана увоза девиза за субјекте који послују са готовином.

Упоредо са трајањем транзиционе фазе, званичници Београда и Приштине више пута су се безуспешно састајали у Бриселу, како би пронашли решење за коришћење динара на Косову, а од којих зависи егзистенција већине од преко сто хиљада Срба на КиМ.

Наредна рунда разговора најављена је за ову недељу.

Представници централних институција у Приштини нису желели да говоре да ли ће бити примене политике кажњавања грађана и субјеката који користе динаре.

Премијер Аљбин Курти је рекао да је то надлежност Централне банке, као независне институције.

Већина Срба на КиМ, живи од примања из система Владе Србије, а од забране допремања динара из централне Србије, новац су подизали на банкоматима постављеним на више локација у близини административних пунктова Јариње, Брњак, Мердаре, Кончуљ, Мучибаба.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије