Први званични сусрет премијера Вучевића са патријархом Порфиријем

Председник Владе Милош Вучевић рекао је да му је драго што је свој први званични састанак на новој функцији обавио са Његовом Светости, патријархом српским господином Порфиријем и то уочи највећег хришћанског празника Васкрса.

"Након садржајног разговора, затражио сам од Његове светости благослов за обављање једне од најодговорнијих функција у држави. Патријарх Порфирије ми је, уз очински благослов, даровао икону Светог Саве, оца српске духовности, првог и највећег српског просветитеља, оснивача наше Цркве, симбола саборности Цркве, државе и народа; уз поруку да корачамо његовим стазама и да градимо насушно и свима потребно јединство", написао је Вучевић на својој Инстаграм страници.

Оценио je да је Српска православна црква једна од најважнијих институција српског народа и да је очувала националну свест током вишевековног ропства, да му је у великој мери градила идентитет, остајала и у оним крајевима где прерогатива државне власти није било и очувала народ и с њим заједно страдала.

"Имајући у виду све тешкоће и искушења која доноси актуелни историјски тренутак, сматрам да би било одговорно унапређивати сарадњу Цркве и државе, засновану на нашем историјском искуству и на моделу кооперативне одвојености", истакао је Вучевић.

У саопштењу СПЦ наводи се да је патријарх Порфирије примио у Патријаршијском двору у Београду новоизабраног председника Владе Милоша Вучевића и благословио рад новог премијера на добро свих грађана.

Дарујући му икону првог српског архиепископа, духовни вођа православних Срба је поручио да је Свети Сава оличење самопрегорног рада на народном јединству, које нам је данас, уз поштовање и уважавање свих легитимних разлика, веома потребно.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара