Читај ми!

Ивица Дачић предао дужност министра спољних послова Марку Ђурићу

Доскорашњи министар спољних послова Ивица Дачић предао је дужност своме наследнику на тој функцији, новом министру Марку Ђурићу.

На церемонији примопредаје дужности у Министарству спољних послова, Ивица Дачић је пожелео срећу Марку Ђурићу у обављању нове функције.

Дачић је навео да су њих двојица, заједно са председником Александром Вучићем, већ дуго година део једног тима, који се од 2012. године континуирано бавио најтежим и најважнијим државним и националним питањима.

"Драго ми је што је ово на неки начин израз тог државно-политичког континуитета, кад је реч о најважнијим ставовима и концепцији наше спољне политике", рекао је Дачић.

Он је навео да је са Ђурићем имао успешну сарадњу у оквиру Министарства спољних послова, у време док је Ђурић обављао функцију српског амбасадора у Вашингтону.

"Желим му пуно успеха и среће, уз моју пуну подршку и на овим функцијама на којима ћу се ја налазити у наредном периоду, да као држава и као народ прођемо успешно све ове тешкоће у којима се налазимо", поручио је Дачић.

Он је навео да основни циљ Владе Србије, а самим тим и Министарства спољних послова и Министарства унутрашњих послова у које се враћа после десет година, мора да буде одбрана и заштита српских државних и националних интереса.

По преузимању дужности министра спољних послова, Ђурић је оценио да се Дачић храбро и одлучно борио за интересе Србије, као део тима на челу са председником Вучићем.

Указао је на успешну сарадњу са Дачићем док је обављао функцију српског амбасадора у САД и поручио да ће Србија наставити са политиком континуитета када је реч о спољној политици.

"Србија ће у наредном периоду водити слободарску, национално одговорну спољну политику пружене руке, сарадње. Ми смо у бизнису прављања пријатеља, јачања веза и унапређења имиџа Србије у међународној заједници. На томе ћемо радити сложно, јединствено, радујем се наставку наше пријатељске и професионалне сарадње и кроз нова министарства која водимо обојица", рекао је Ђурић.

Ђурић је поручио да ће се он и Дачић, заједно са председником Вучићем и председником Владе Милошем Вучевићем трудити да делају складно, посвећено, марљиво и у интересу свих грађана.

Ивица Дачић је обављао дужност министра спољних послова од 2022. до формирања актуелног сазива Владе.

Он прелази на функцију министра унутрашњих послова, ресор који је већ водио од 2008. до 2014. године.

Марко Ђурић на место министра спољних послова долази са дужности амбасадора Србије у Вашингтону.

Од јуна 2012. до маја 2014. године био је саветник председника Србије за спољну политику, а у мају 2014. Влада Србије га је именовала за директора Канцеларије за Косово и Метохију.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара