Читај ми!

Вучић: Кина је најбољи партнер Србије у остваривању државних циљева

Председник Србије Александар Вучић изјавио је пред посету кинеског председника Си Ђинпинга Београду да је Кина најбољи партнер Србије у остваривању државних циљева.

Александар Вучић је рекао за кинеску CCTV да полаже велике наде и очекивања у посету Си Ђинпинга, упркос тешкој ситуацији у којој се Србија тренутно налази.

"Кина је увек била на страни међународног права и увек је подржавала Србију, као што смо ми подржавали Кину", нагласио је Вучић.

Оценио је да Сијева посета Београду долази у право време, да је веома срећан због разговора које ће имати са кинеским председником и да постоји много тема о којима ће разговарати.

Председник је рекао да Си увек испуњава оно што каже, не обећава много, али када обећа, онда све и испуни.

Вучић је истакао да Србија може и треба да научи, како је навео, "на хиљаде ствари од својих кинеских пријатеља".

"Обављамо велике припреме за Експо. Када управљате земљом имате високе циљеве. Увек морате на прво место да ставите нове циљеве. Ако бисмо то остварили, најбољи могући партнер за то до сада је увек била, и биће, Народна Република Кина. То је и председник Си, јер увек држи реч. Видим га као обичног, скромног човека, када он нешто обећа, то и испуни. Не могу вам рећи да ли имамо веће радове у железничког сектору, свеукупној инфраструктури или индустријском сектору, економији, туризму, култури, али свакако да постоји на хиљаде ствари које можемо и морамо да учимо од наших кинеских пријатеља", рекао је председник Србије.

Нагласио је да је Србија потпуно посвећена Сијевој посети и да верује да ће она донети користи и бити у интересу и кинеског и српског народа.

Према његовим речима, развијено је суштинско поверење и пријатељство између Кине и Србије, развијене су економске и трговинске везе и сада је време да се пређе на нови ниво односа између две земље, на стратешко партнерство и о томе како две земље виде заједничку будућност.

"Србија мисли све најбоље о сарадњи са Кином и о кинеском народу", нагласио је Вучић и додао да жели да види што више Кинеза у Србији који ће донети пословне иницијативе или доћи као туристи.

Вучић је навео да је од 2016. године 15 пута упућивао позив Сију да посети Србију и истакао да се нада да ће се кинески председник у Београду осећати као код куће.

"Постоји једна важна ствар. Споразум о слободној трговини који смо потписали у Пекингу. То је веома важан споразум за нас. Због тога што смо сада достигли укупну трговинску размену од 6,1 милијарду долара између наше две земље. Верујем да ћемо то удвостручити или утростручити у наредних 10 година или чак и више од тога", навео је Вучић.

Председник Србије је указао да цео свет полаже велике наде у Сијеве мировне иницијативе јер он разговара са свима, као и да је једна од ретких личности у свету које могу да допринесу успостављању трајног мира, који је, како је навео, заједнички глобални интерес.

Председник Вучић је рекао да памти сваки детаљ посете кинеског председника Си Ђинпинга Београду 2016. године.

"Показао је колико је скроман и од помоћи за Србију", рекао је Вучић и подсетио на проблеме Железаре "Смедерево".

"Спасио је тада више од 10.000 радних места", рекао је председник Србије.

Када је у питању Тајван, Вучић је истакао да Србија снажно подржава принцип једне Кине.

"Кина је увек била на страни међународног јавног права и увек нас је подржавала, као што смо ми увек подржавали Кину. Тајван је Кина. И тачка", рекао је председник Србије.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара