Читај ми!

Љубљана позвала отправника послова Србије на разговор; Дачић: Такви потези нарушавају односе

Отправник послова у Амбасади Србије у Љубљани позван је на разговор у Министарство спољних послова Словеније. Како словеначки медији преносе, разлог је изјава председника Србије Александра Вучића о Словенији након седнице Савета безбедности УН о Косову и Метохији. Српски шеф дипломатије Ивица Дачић каже да је отправник послова одбацио наводе словеначког МСП-а. Председник Вучић је поручио да о Словенцима мисли све најбоље, али да неће да се извини њиховим политичарима.

Министарство спољних послова Словеније позвало је на разговор отправника послова у Амбасади Србије у Љубљани Горана Марковића.

Како словеначки медији преносе, разлог је изјава председника Србије Александра Вучића о Словенији након седнице Савета безбедности УН о Косову и Метохији.

Словеначки званичници реаговали су на јучерашњу изјаву Александра Вучића у Њујорку, на седници Савета безбедности УН о Косову и Метохији, када је српски председник оштро критиковао дипломате Словеније и Швајцарске због претходно ненајављених особа које су присуствовале седници.

Премијер Словеније Роберт Голоб оценио је да је председник Вучић у изјави на маргинама седнице Савета безбедности УН употребио "крајње увредљиве изразе који не пристају председницима држава, а још мање пријатељским односима словеначког и српског народа", преноси РТВ Словенија.

Дачић: Потези Словеније нарушавају односе

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић каже да је отправник послова у Амбасади Србије у Словенији одбацио наводе МСП Словеније о изјави председника Александра Вучића, због чега је позван на разговор.

"То представља инверзију стварности, јер, уместо да се Словенија извини Србији што је нарушила њен територијални интегритет признајући Kосово и Метохију и што је Савет безбедности Уједињених нација прекршио сва правила присуства на седницама омогућавајући (председници привремених приштинских институција Вјоси) Османи да доведе наводне жртве, без икаквог обавештавања Србије о томе, што се никад досад није десило у УН-у, словеначки званичници траже извињење што је председник Вучић изразио огорчење због таквог потеза који је очигледно био договорен раније", навео је Дачић.

Истакао је да не жели да подсећа да је Србија подржала избор Словеније у Савет безбедности, а да такви потези Словеније у међународним организацијама нарушавају управо наше билатералне односе.

"Некоректно је одговорност пребацивати на Србију, која само реагује на потезе Словеније", рекао је Дачић.

Вучић: О Словенцима мислим све најбоље, политичарима нећу да се извиним

Председник Вучић је данас поручио да није желео да увреди народ Словеније и да о њима мисли све најбоље, али да њиховим политичарима нема намеру да се извињава јер, како је рекао, "воде одвратну политику".

"Ја сам рекао да су Словенци били одвратни, мислећи на седницу Савета безбедности. То је била тема и свакоме је било јасно да се односи на појединца и односи се на њихову политику. Свакако да то није речник који би требало користити, али сам људски рекао шта мислим о њиховој политици", рекао је Вучић у обраћању новинарима.

Додао је да о Словенцима као народу мисли све најбоље и да има много пријатеља и родбине у Словенији.

"Ако сам било кога увредио, желим да се извиним целокупној јавности Словеније и да истовремено кажем да нећу да се извињавам словеначким политичарима, јер воде одвратну политику према Србији и српском народу", рекао је Вучић.

Додао је да је његова изјава извучена из контекста и таква оцењена као нешто "страшно", али да нарушавање територијалног интегритета Србије није оцењено као "страшно".

"Није страшно што спонзоришу резолуцију о Сребреници против нашег народа, а да нас претходно ни не консултују, не обавесте, не питају. Kористим прилику и да позовем (премијера Словеније) Роберта Голоба и председницу (Словеније Наташу) Пирц Мусар у Београд и Србију. Свакако је потребно још један пут да се извиним, да укажем на то да свакако нисам мислио на Словенце, али да им у лице кажем шта мислим све о њиховој лошој политици према Србији и српском народу", закључио је Вучић.

 

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се