Читај ми!

Бојкот у Београду али не и у другим градовима – нови изборни ривали и објашњења

У очекивању да се настави дијалог власти и опозиције о изборним условима и испуњавања препорука ОДИХР-а, шест од девет чланица "Србије против насиља" одлучило је да изађе на београдске изборе 2. јуна. Као нови опозициони учесник у изборној трци појавио се покрет "Крени промени". Могућност да странке које су најавиле бојкот београдских изађу на изборе у другим општинама и градовима, објашњавају из коалације НАДА.

Нешто више од месец дана остало је до београдских и избора у 88 општина и градова а још није познато ко ће се све наћи на гласачком листићу. Све мање се спекулише, стижу отворене потврде. У изборну трку креће и покрет "Крени промени".

"Одлучили смо се на овај корак зато што верујемо да са људима са којима смо одбранили прву зелену површину после много година и покренули одбране када је то деловало немогуће, можемо да направимо ту промену и у Београду", каже лидер покрета Саво Манојловић.

На место градоначелника претендује управо Манојловић. Срећу на том путу жели му противкандидат из редова напредњака.

"Стварно им желим сву срећу на изборим. Мислим да је за похвалу када неко спреман да критикује и даје предлоге да уђе у политичку игру јер само тако можете да промените ствари", каже Александар Шапић.

У Зелено-левом фронту нису изненађени Манојловићевом одлуком да на изборе изађе и то самостално. Сарадњу, најпре, виде у контроли избора. А део коалиције СПН-а, који учествује на изборима "Бира борбу" – како каже њихов слоган.

"Имам неку врсту поштовања према колегама које су одлучиле да бојкотују изборе, али морам да кажем да је заиста чудна идеја да се у неким градовима бојкотује а у некима не бојкотује. То мало доводи до забуне бирача. Мој позив њима је да ако има још простора и ако могу да промен ову одлуку и да нам се придруже у борби", истиче копредседник Зелено-левог фронта Радомир Лазовић.

Ту ситуацију појашњава коалиција НАДА, која, поред ССП-а, Србија центра и странке Заједно бојкутује изборе. Позивају се на документ који су потписали са Прогласом и тачку четири – уколико се не промене изборни услови, не иде се на изборе.

"Ово што смо потписали важи само за Београд. Ми смо дали препоруку свим нашим локалним одборима да не излазе на те изборе али они имају аутономно право да донесу одлуку у складу са својим могућностима и својим обавезом", каже Предраг Марсенић из коалиције НАДА.

Шест од девет чланица коалиције "Србија против насиља" се одлучило да уђе у изборну трку. Док аналитичари анализирају коме би подела опозиције могла да користи или бар мање штети, председник државе са дистанце гледа на 2. јун и спекулације да је допринео расколу.

"Моји снови се тичу напретка Србије а не страха од политичких противника или страха од изборне уткамице. Не знам ни ко иде на изборе. Нисам цепао опозицију, то је питање за њих. Али сви они уједињени знали су да губе изборе у Београду", каже Александар Вучић.

Усвајањем измена Закона о локалним изборима стекли су се услови да се сви локални избори предвиђени за јул и август, споје с београдским 2. јуна. Пре три недеље расписани су за главни град, чека се расписаивање осталих.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво